Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deborah Lind (KD) och Björn T Nurhadi (SD) presenterade på fredagen en satsning på en akutmottagning i Karlshamn. Foto: SVT

Region Blekinge öppnar medicinsk akut i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

En medicinsk akutmottagning öppnar i Karlshamn. Det beskedet kom på fredagen.

Regionstyret i Blekinge, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, presenterade på fredagen en satsning på akutsjukvården i Karlshamn.

– Vi kommer att få en medicinsk akut på första våningen på Karlshamns sjukhus. Vi ser ett stort behov av detta, säger Björn T Nurhadi (SD).

Vad innebär en medicinsk akut?

– Det handlar inte om vård efter trafikolyckor, utan om att behandla medicinska tillstånd. Får man till exempel en stroke blir man mottagen här, säger Björn T Nurhadi (SD).

Miljonsatsning – trots underskott

Satsningen kostar 20 miljoner kronor om året plus investeringar i flytt, anpassade lokaler och ny utrustning för magnetröntgen. Satsningen sker samtidigt som regionen går med ett kraftigt underskott och väntande uppsägningar.

– Det som är speciellt med vården är att ju tidigare man hittar sjukdomar, desto billigare är det. Förhoppningen är att även om det kostar, så blir det billigare på sikt med minskande köer, säger Björn T Nurhadi (SD).

Planen är att den medicinska akutmottagningen ska öppna under 2025 och vara öppen dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.