Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar oppositionsråd Christina Mattisson (S) varför hon tycker att regionstyret inte har koll på ekonomin. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Regionen fortsätter blöda ekonomiskt: ”Styret har inte koll”

Publicerad

Trots att Region Blekinge behöver göra stora besparingar syns ännu ingen effekt av de besparingsåtgärder styret drivit igenom så här långt.

– Styret har inte koll på läget, säger oppositionsråd Christina Mattisson (S).

I klippet hör du oppositionsrådets kritik mot styrets taktik för att klara det stora underskottet.

Efter att regionstyret tidigare i år meddelat att det krävs besparingar för att hantera regionens underskott har exempelvis ett anställningsstopp trätt i kraft.

Dessutom har arbetet för att skapa en gemensam förvaltning istället för sex olika inom regionen påbörjats. Men ännu syns inga effekter av besparingarna.

– Administrationen skulle minska, men tittar man på hälso- och sjukvården är det den gruppen som ökat mest – den administrativa personalen. Så styret har inte koll på läget, säger oppositionsråd Christina Mattisson (S).

– Vår förhoppning är att man redan i delårsbokslutet kommer att kunna se effekter av det här, säger finansregionråd Sophia Ahlin (M).

Reserver inför kommande år

– Vi ser att 2024 kommer sluta på ett underskott och det är därför vi har avsatt stora reserver 2025, 2026 och 2027 för att återställa ett eventuellt underskott, säger Sophia Ahlin (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.