Region Blekinge får nu återigen kritik från Konkurrensverket. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Regionen kritiseras för otillåten upphandling vid sjukhusbygge

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge gjorde en otillåten direktupphandling av konsulttjänster vid bygget av nya sjukhusbyggnader i Karlskrona. Nu riktar Konkurrensverket kritik mot regionen.

När de nya sjukhusbyggnaderna skulle byggas ingick regionen under 2019 och 2020 muntliga avtal om konsulttjänster, utan föregående konkurrensutsättning.

Avtalen som ingicks under 2020, uppgår till cirka 1 300 000 kronor, och skulle ha annonserats enligt upphandlingsreglerna eftersom värdet överstiger den tillåtna gränsen för direktupphandling.

Det har alltså gjorts en otillåten direktupphandling – slår Konkurrensverket fast.

Region Blekinge har inte heller dokumenterat inköpen enligt lagen om offentlig upphandling, och har därmed brustit i den så kallade dokumentationsplikten.

Tidigare tolkmiss gav böter

Det här är Konkurrensverkets andra ärende mot Region Blekinge på kort tid.

I mars dömdes regionen att betala 960 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling av tolktjänster.

Konkurrensverket menar att det är extra klandervärt att regionen ”uppvisar ett upprepat beteende vad gäller att genomföra otillåtna direktupphandlingar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.