”Beslutet var enhälligt”, säger Alexander Wendt (M), regionråd. Foto: SVT

Efter misslyckade lageraffären – Region Blekinge överklagar inte domen

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge beslutade i dag på ett extrainsatt styrelsemöte att inte överklaga tingsrättsdomen, där de dömdes till miljonskadestånd för den misslyckade lageraffären. Det innebär att skadeståndet står fast.

Region Blekinges miljonaffär om nytt materiallager slutade i fiasko. Ett försök att kringgå upphandlingslagen, som SVT Nyheter Blekinge kunde avslöja, slutade i upprivna hyresavtal och omfattande rättsprocesser.

I februari dömdes Regionen av Blekinge Tingsrätt att betala tre miljoner kronor i skadestånd till ägaren av Nättraby bruk.

I dag fattade regionstyrelsen beslut, på ett extrainsatt sammanträde, om att inte överklaga domen.

– Beslutet var enhälligt, säger Alexander Wendt (M), regionråd.

Motparten krävde högre skadestånd

Det är dock i nuläget oklart om ägarna till Nättraby Bruk kommer överklaga domen. Ursprungligen krävde de 11,5 miljoner kronor i skadestånd.

– Domen visar att vi har fått rätt i sak, fullt ut. Vi är ett litet företag som förlorat oerhört mycket pengar på en fadäs som Regionen har ställt till. Vi ska analysera domen en stund till innan vi tar ställning, säger Patrik Åkesson, ägare till Nättraby Bruk.

”Vi anser att vi gjorde rätt”

Patrik Åkesson ansåg att han hade blivit lovad hyresavtalet för Region Blekinges nya materiallager, men istället vände sig regionen till företaget Acrinova, som byggde nytt. Men hyresavtalet revs upp efter att det överklagats till förvaltningsrätten, då det ansågs utgöra en byggentreprenad som skulle ha upphandlats.

– Vi anser fortfarande att vi gjorde rätt när vi skrev på hyresavtalet med Acrinova, och det är många som följer det här ärendet med spänning eftersom det är en gråzon mellan vad som ska anses som byggentreprenad och vad som anses falla under hyresundantaget i LOU (Lagen om offentlig upphandling). Men vi har skärpt våra rutiner efter händelsen, säger Peter Lilja, regiondirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Blekinges lageraffär

Mer i ämnet