Foto: SVT Arkiv

Regionens glädjebesked: Nästa åldersgrupp får boka vaccination

Uppdaterad
Publicerad

Personer i åldersgruppen 40–49 kommer redan under morgondagen att få möjligheten att börja boka vaccinationstid. Det är en vecka tidigare än Region Blekinge har planerat.

I samband med torsdagens pressträff kring coronaläget gick Region Blekinge ut med att de öppnar bokningen av vaccination för personer i åldrarna 40–49 under fredagen den 28 maj. Regionen hade planerat för detta till nästa vecka men kan nu börja en vecka tidigare.

– Vi kan öppna tidigare tack vare att täckningsgraden är så bra. Hela 92 procent av 50–59-åringarna har antingen redan vaccinerat sig eller bokat tid. Det är väldigt bra, säger vaccinsamordnare Mats Berggren.

Vilka följder detta får för resterande åldersgrupper återstår att se.

– Det viktiga är att vi får ut allt vaccin som vi får in. Vi ligger bra i tid och om alla fortsätter att boka sig så kommer den snabba takten att hålla i sig.

I klippet ger Mats Berggren mer information om tidsbokningen gällande 40-49 år.

Återupptar operationer

Region Blekinge gick även ut med att de återupptar sina planerade operationer, som dröjt till följd av den senaste vågen av covid-19.

– Trycket på hälso- och sjukvården är fortfarande högt, men har minskat så pass mycket att vi kan börja och planera för att successivt öka antalet operationer, säger sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson.

Under torsdagen utförs de första planerade operationerna efter första pausen den 15 april. Detta blir vid Blekingesjukhuset i Karlshamn där många operationer utförs av bland annat knäleder och höftleder.

Stänger covidavdelning

Antalet patienter på sjukhus med covid-19 har sjunkit den senaste tiden och under fredagen stänger den tillfälliga covid-19-avdelningen, avdelning 57, i Karlskrona. Region Blekinge uppger att den inte behövs just nu och att patienter i behov av intensivvård kan vårdas vid den ordinarie infektionsavdelningen (avdelning 61).

– Vi är beredda på att snabbt ställa om igen om det skulle behövas, precis som vi gjort tidigare när antalet personer som behöver vård för covid-19 ökat igen, säger Ivarsson.

Dessutom står det klart att Region Blekinge kommer att övergå till en pressträff per vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.