Hör Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Region Blekinges uppmaning: Dags att vaccinera sig mot TBE

Publicerad

Det är dags att vaccinera sig mot TBE för att hinna få skydd mot den fästingburna sjukdomen. Region Blekinge uppmanar framför allt de personer i riskområden som Ryssberget, Utlängan och på Aspö att ta vaccinet.

Antalet fall av TBE ökar i Blekinge, liksom i hela Sverige. De största riskområdena i länet är utmarkerade på Aspö och Utlängan, Stenshamn i Karlskrona skärgård samt Ryssberget i Sölvesborg. I Sverige i övrigt är risken störst i Stockholms skärgård, Mälardalen, runt Vänern och kustområden norr om Göteborg.

Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö har alla de inrapporterade fallen av TBE i Blekinge varit personer som inte har vaccinerat sig mot sjukdomen.

– Så om du vistas mycket ute i naturen och bor i riskområden är det viktigt att du vaccinerar dig, säger han.

I got tid innan fästingsäsongen

Regionens uppmaning är att göra ta vaccinet under de kommande månaderna för att hinna få ett skydd innan fästingsäsongen. Det är främst de som bor eller vistas mycket i riskområdena som rekommenderas att ta vaccinet.

Uppmaningen går även ut till personer som ofta blir fästingbitna.

– Vaccinering bör helst ske i god tid innan fästingsäsongen för att du ska få ett fullgott skydd. Men om fästingsäsongen redan har börjat är det ändå inte för sent, eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten, förklarar Bengt Wittesjö.

Kontakta en vårdcentral eller en vaccinationsmottagning för vaccination.

Antalet fall av TBE i Blekinge per år

TBE (tick borne encephalitis), eller fästingburen hjärninflammation, är en virusinfektion som sprids med fästingar.

De flesta människor som smittas blir inte sjuka eller får endast milda symptom. Cirka 25-30 procent får dock en allvarlig infektion med hjärninflammation, som kan yttra sig i form av hög feber, huvudvärk, kramper, förlamning, förvirringstillstånd och medvetanderubbning.

Antalet fall i Blekinge

2016: 2 st

2017: 9 st

2018: 4 st

2019:3 st

2020: 5 st

2021: 3 st

källa: Region Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.