Under 2021 har elpriserna i Sverige varit högre jämfört med fjolåret. Foto: Johan Nilsson / TT

Rekordhöga elpriser i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Efter fjolårets låga elpriser ser det annorlunda ut denna sommar när det rör sig om rekordnivåer under juli. Priserna skiljer sig stort mellan landsdelarna och Blekinge ligger i det dyraste området.

Sverige är uppdelat i fyra elprisområden där de två folkrika södra områdena har underskott på el och generellt högre elpriser. Blekinge tillhör område 4 med Skåne, Halland, Öland och södra Småland där priset stundtals varit uppe på rekordhöga 1 krona per kWh – dubbelt så dyrt som i område 1 som motsvarar Västerbotten och Norrbotten.

– Elområde 4 är ett stort underskottsområde som kopplas mot de kontinentala priserna när överföringskapaciteten från norr är begränsad och vi har låg vindkraftsproduktion. Främst då de tyska priserna, vilka gått upp ordentligt till följd av stigande bränslepriser som i sin tur är ett resultat av den kraftiga ekonomiska återhämtningen, säger elprisanalytikern Johan Sigvardsson på Bixia.

”Extrem skillnad”

Prisnivåerna påverkas av vädret där kalla temperaturer innebär mer elanvändning och större efterfrågan samt oftast högre priser. I fjol var priserna klart lägre men trots sommaren är nivåerna höga nu.

– Det är extrem skillnad. I fjol hade vi ett enormt överskott på vatten och inlåst kraft i hela Norge och norra Sverige som vi inte kunde exportera. Dessutom är bränslepriserna på mycket låga nivåer till följd av pandemin. I dag har vi ett hydrologiskt underskott till följd av den varma och torra sommaren och vattenkraftsproducenterna styr prisbilden, säger Johan Sigvardsson.

Dyraste julimånaden?

Hans uppskattning är fortsatt höga priser i syd under resten av sommaren och Sigvardsson tror att detta blir den julimånad med högst snittpris sedan elområdespriser infördes för tio år sedan.

– Priserna ligger sannolikt kvar på dessa höga nivåer åtminstone augusti ut, sedan ska kärnkraften i Ringhals två reaktorer vara tillbaka och då kan Svenska Kraftnät öka överföringskapaciteten söderut igen.

Sverige är uppdelat i fyra elprisområden. Foto: SVT Design

Område 1: Motsvarar norra Norrland och har överskott på el.

Område 2: Motsvarar södra Norrland och har överskott på el.

Område 3: Motsvarar Svealand/norra Götaland/Gotland och har underskott på el.

Område 4: Motsvarar södra Götaland och har underskott på el.

Källa: Energimarknadsbyrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer