Foto: SVT

Rektorn kan få nytt Yara-pris

Uppdaterad
Publicerad

Yaras svårt trafikskadade rektor Johan Johansson är en av elva nominerade till det eldsjälspris som för första gången delas ut till den mördade flickans minne.

På fredag delar föreningen ”Öppna Ögon – till Yaras minne” ut det första eldsjälspriset sedan den åttaåriga flickan mördades på valborgskvällen 2014.

– Vi ville försöka vända denna fruktansvärda tragedi till något positivt och tänkte därför uppmärksamma någon som gjort särskilt goda gärningar för barn och ungdomar i Karlskrona, säger föreningens ordförande Pia Dauhn.

Fallet Yara

På Eldsjälsgalan, som hålls på Klaipedaplatsen nu på fredag, kommer artistframträdanden att varvas med tal.

Samtidigt offentliggörs vem som blivit årets eldsjäl och vem som tilldelas hederspriset.

Prissumman är 5.000 kronor.

Bland de nominerade finns tennistränaren Daniel Brodén, dansläraren Ing-Marie Åkesson-Blomberg, musikläraren Francisc Nagy-Björn, Mörtsjölägret, läraren Kerstin Refwelin, integrationssamordnaren Eelin Lee-Dahlquist, barnmorskan Agnes Lindeberg och Yaras tidigare rektor Johan Johansson, som efter dödsfallet skadade sig svårt i en självförvållad trafikolycka – ett fall som SVT Nyheter Blekinge uppmärksammat i flera reportage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet