Ocean Majesty tvingas avbryta kryssningen i Karlskrona, efter att inte ha klarat en säkerhetskontroll. Foto: SVT/Henrik Friberg

Reservdel saknas – strandat kryssningsfartyg i Karlskrona avbryter resan

Uppdaterad
Publicerad

Kryssningsfartyget Ocean Majesty inledde sin resa längs svenska ostkusten med ett stopp i Karlskrona. Och längre än så kom det inte, efter att Transportstyrelsen upptäckt omfattande säkerhetsbrister ombords.

Nu avbryts kryssningen, och de tyska turisterna får resa hem, enligt tyska medier. På lördagsmorgonen lämnade fartyget Karlskrona.

Ocean Majesty, med runt 400 passagerare, anlände till Karlskrona i tisdags morse. Planen var ett endagsbesök, för att sedan fortsätta resan norrut mot Stockholm, med flera stopp längs kusten.

Men vid en rutinkontroll upptäckte Transportstyrelsen flera omfattande säkerhetsbrister och fartyget belades med nyttjandeförbud.

Flera reservdelar beställdes omedelbart från olika håll, men nu verkar det som att det inte hjälper.

”Reservdel saknades”

Enligt den tyska tidningen Stern har företaget Hansa Touristik, som chartrar fartyget, meddelat passagerarna att kryssningen ställs in på grund av en ”teknisk defekt”. I ett brev som turistföretaget skickat till passagerarna skriver de bland annat att ”Maskinfelet kunde endast delvis åtgärdas, då en viktig reservdel saknades på grund av leveransflaskhalsar. Av denna anledning kommer vi nu att avbryta resan i Karlskrona. Vi håller på att organisera din hemresa”.

Enligt BLT har fartyget beställt en lots av Sjöfartsverket, som under lördagmorgonen ska ta skeppet ut ur Karlskrona. På lördagen rapporterar P4 Blekinge att fartyget lämnade Karlskrona vid halv sju på morgonen.

SVT träffade frustrerade kryssningspassagerare under torsdagen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Henrik Friberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.