Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att har ekonomichef Carl-Johan Tykesson berätta om varför han anmält kommunens revisorer för förtal. Foto: Wivan-Kristina Sandberg

Revisorer polisanmäls för förtal – stoppas från möten med tjänstemän

Uppdaterad
Publicerad

Två av Sölvesborgs kommunrevisorer, Peter Dibéus (KD) och Jimmy Kärnerup (SD), har polisanmälts av kommunens ekonomichef för förtal.

Under en presskonferens meddelade kommunchefen att de kommer neka möten mellan de berörda revisionerna och tjänstemän.

För en tid sedan meddelades att Sölvesborgs kommuns ekonomichef Carl-Johan Tykesson fått en ny anställning i Region Örebro.

Då ska ordföranden för Sölvesborgs kommunrevisorer, Peter Dibéus (KD), ha kontaktat regionen. Det rapporterar BLT.

Sölvesborg och revisorerna

– Han uppmanar dem att inte anställa mig och sedan räknar han upp en mängd olika exempel på hur dålig jag är. Han säger att jag ligger bakom det som inträffat med Sweden Rock och att det är jag som är spindeln i nätet. Han säger också att jag har obstruerat och vägrat lämna ut handlingar till revisionen, säger Carl-Johan Tykesson, till tidningen.

Två revisorer polisanmäls

Nu polisanmäls han och revisorskollegan Jimmy Kärnerup för förtal av ekonomichefen.

– Min bestämda övertygelse är att de båda herrarna har gjort detta ihop, säger Carl-Johan Tykesson.

Jimmy Kärnerup nekar till att han haft någon som helst kontakt med region Örebro. I förtalsanmälan mot honom nämns även ett facebook-inlägg som han skrev i oktober i fjor.

– Carl-Johan Tykesson anser att det som stod i inlägget är förtal. Men det är bara ett slag i luften och en tandlös anklagelse, säger Jimmy Kärnerup och fortsätter:

– Jag kommer anmäla honom för falsk tillvitelse och förtal, jag sitter med anmälan nu och jag denna kommer att lämnas in under morgondagen.

Pressträff om förtalsanmälan

På torsdagsförmiddagen höll Sölvesborgs kommun en presskonferens om sin syn på det framtida samarbetet med delar av revisionsgruppen.

Där meddelade kommunen att de kommer neka möten mellan de berörda revisorerna och tjänstemän.

– Jag måste värna om arbetsmiljön för våra medarbetare, säger kommunchefen Lars Ericsson.

Spela klippet för att höra ekonomichefen berätta om varför han valde att polisanmäla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg och revisorerna

Mer i ämnet