Riskerar miljonhyra – för tomma lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens nej till fortsatt stöd till Blekinge Health Arena kan bli en kostsam affär för skattebetalarna.

Om inte en ny hyresgäst flyttar in blir prislappen nästan fem miljoner – för helt tomma lokaler.

Kommunen avtal med den privata fastighetsägaren på Rosenholm sträcker sig fram till och med 2021 och med en årshyra på närmare två miljoner kronor. Blekinge Idrottsförbund, som sagt upp sitt avtal med kommunen, har nio månaders uppsägningstid.  Förbundet kan lämna lokalerna till sommaren – därefter är det kommunen och skattebetalarna som får stå för hela hyresnotan.

Fram till och med 2021 blir det en total prislapp på närmare fem miljoner kronor.

Blekinge Health Arena

– Från kommunens sida är det angeläget att snabbt hitta en ny hyresgäst om nu idrottsförbundet väljer att inte stanna kvar. Men det är specifika lokaler och ingen jättelätt uppgift, säger fastighetschef Fredrik Frisell.

Inväntar besked

Enligt Frisell är det i dag kommunen som äger stora delar av den utrustning som finns i anläggningen. Men hur hälsoarenen ska användas i framtiden har han inget svar på i dag.

– Jag vill först ha ett definitivt besked från vår nuvarande hyresgäst. Ju längre det dröjer, desto svårare blir det att hitta en bra lösning, säger Fredrik Frisell.

”Principfråga”

Om den politiska ledningen i Karlskrona kommun står fast vid beslutet att inte sponsra anläggningen med en miljon kronor årligen under en ny treårsperiod  kan i slutändan notan ändå bli dubbelt så dyr som i dag för skattebetalarna – och då för helt tomma lokaler.

– Det här känns som att det har blivit en principfråga och en prestigefråga. Vår ambition är att det här ska lyftas upp ordentligt i politiken, säger distriktsidrottschef Patric Nilsson.

Kan inga detaljer

Enligt kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) blir det inga nya pengar till hälsoarenan.

– Det gjordes en överenskommelse för tre år sedan att betala under en övergångsperiod. Den gäller.

Ni riskerar att få betala två miljoner för tomma lokaler i ställer för, som i dag, en miljon för lokaler med verksamhet. Hur ser du på det?

– Jag hör vad du säger, men kan inte detaljerna i det här ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge Health Arena

Mer i ämnet