Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Håkan Robertsson (S) om att plockas bort från vallistorna samt hur han ser på uttalandet idag i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Robertsson (S) kvar i politiken – men står fast vid Putin-utspelet

Uppdaterad
Publicerad

S-politikern och kulturprofilen Håkan Robertsson plockades bort från partiets vallistor efter att ha jämfört Ronneby kommun med den ryska regimen i en kommentar på sociala medier.

Nu står det klart att han blir kvar i lokalpolitiken – men står fast vid sitt uttalande.

Det var i februari i år som arbetarkommunens ordförande Teo Zickbauer (S) skrev ”Det finns ingen ände på galenskap” – med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

I en kommentar till inlägget skrev Robertsson ”TFK:s galna regler för föreningslivet tenderar samma blindhet för verkligheten.” Något som syftade på att teknik-, fritid- och kulturnämnden stoppade nya utbetalningar till Ronneby folkteater och krävde föreningen på en återbetalning på 240 000 kronor.

Petades från vallistorna

Uttalandet väckte kritik bland tjänstemän och politiker – även inom det egna partiet, som tog avstånd från uttalandet och plockade bort Robertsson från partiets vallistor.

Men när partiet nu nominerar kandidater till nämnder och styrelser i Ronneby föreslås Robertsson behålla sitt uppdrag som andre vice ordförande för det kommunala fastighetsbolaget Abri, rapporterar Sydöstran.

– Vi behöver sådana personer, särskilt när det gäller kompetensöverföring till andra ledamöter, säger Teo Zickbauer till tidningen.

”Pudlar aldrig”

När SVT Nyheter når Robertsson, drygt nio månader efter det kritiserade inlägget, ser han fortfarande ingen anledning att vara självkritisk.

– Jag pudlar aldrig. Jag står för varje ord, säger han.

I samband med uttalandet tvingades Robertsson även sluta som verksamhetsledare på Ronneby Folkteater, för att i stället bli producernt. Men sedan i våras har han nu gått i pension från teatern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.