Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rök från skogsbrand hindrar trafik på E22 vid Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand vid Galtsjön utanför Ronneby har orsakat så pass mycket rökbildning att trafiken på E22 tvingas ledas om i östergående riktning. Först vid 19-tiden bedömde räddningstjänsten att branden var under kontroll.

– Vi har en omfattande brand på andra sidan sjön som sprider sig ganska så snabbt. Vi har ingen kontroll på den i nuläget. Vi leder om östergående trafik. Branden kommer att bli större innan vi får kontroll på den, det är mestadels nyplanterad skog som den riskerar att spridas till, säger Torbjörn Svensson räddningsledare vid Räddningstjänsten i Östra Blekinge.

Helikoptrar från MSB

– Vi är i uppskalningsfas nu, den sprider sig snabbt med vinden. Helikopter är på väg. Den är långt ifrån över, säger Torbjörn Eriksson, storsektorchef.

Strax efter klockan 15 skulle helikoptrarna just påbörja att vattenbomba branden som motsvarar en yta på minst fem hektar. Även polisen är på plats för att bistå i arbetet.

– Två helikoptrar från MSB är på plats och ska precis börja vattenbomba, vi hoppas och tror att det ska ge en snabb och god effekt, säger Torbjörn Svensson.

Strax innan klockan 17 uppgav räddningstjänsten att de fortfarande inte hade full kontroll på branden.

– Men terrängen är jättesvår, det är kuperat och väldigt svårt att ta sig fram. Helikoptrarna kommer att köra hela kvällen, till mörkrets inbrott, säger räddningsledare Johan Nilsson.

Vid 19 tiden ansågs branden ha ringats in och var under kontroll, släckningen kommer att pågå under hela natten. Även E22 kommer troligen att ledas om i östergående riktning under hela natten, enligt räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.