Åklagare inleder nu en granskning efter kommunalrådet Roger Fredrikssons (M) polisanmälan. Foto: TT

Ronnebyanmälan på åklagarens bord

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommuns polisanmälan mot det kommunala bolaget Miljöteknik ska nu granskas av åklagare. Polisen, som inlett en förundersökning, har lämnat ärendet vidare.

Det var i slutet av förra veckan som kommunstyrelsens ordförande Roger Fredriksson (M) valde att vända sig till polisen med misstankarna mot bolaget. Fredriksson hade då fått ta del av ett internt dokument som pekade på att det kommunala bolaget tagit ut felaktiga anslutningsavgifter för vatten samt att bolaget subventionerat taxorna för nyetablerade företag i Ronneby. 

Misstankarna gällde i ett första skede trolöshet mot huvudman, brott mot kommunallagen och brott mot vattentjänstlagen.

Brottsmisstankar mot Miljöteknik

Nu har polisen gått vidare med anmälan och lämnat den vidare till chefsåklagare Anne Boijmarker.

– Vi vill att ärendet ska prövas av åklagare, eftersom det inte är ett ärende av enklare beskaffenhet.  Hittills har vi inte vidtagit några utredningsåtgärder, säger förundersökningsledare Helena Renberg.

Misstankarna mot Miljöteknik gäller i nuläget inte trolöshet mot huvudman, enligt polisen. Däremot har ärendet omrubricerats till att också omfatta brott mot aktiebolagslagen.

Chefsåklagare Anne Boijmarker hade i dag på förmiddagen ännu inte gjort någon egen bedömning av ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsmisstankar mot Miljöteknik

Mer i ämnet