Ronnebybo döms till fängelse för utpressning

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern i Ronneby döms till ett år och sex månaders fängelse för att tillsammans med andra ha skickat hotfulla porrfakturor. Gärningsmännen drev in närmare två miljoner kronor.

Huvudmannen, en 42-årig man från Skåne, som ska ha skickat tusentals hotfulla fakturor till påstådda porrsurfare, döms till två år och sex månaders fängelse.

42-åringen har hängt ut över 2.500 personer som porrsurfare på internet.

Via brev och sms har de fått motta hot om att bli offentligt uthängda som porrsurfare, om de vägrat betala för erotiska videoklipp de påstås ha laddat ner på sina mobiltelefoner, från webbsidor tillhörande 42-åringen.

Barn och vuxna

Utpressaren ska ha valt ut sina offer genom att köpa uppgifter från de stora telefonoperatörerna.

– Det är både äldre och yngre, till och med barn som har fått fakturor, säger rådmannen Jenny Wennhall.

Mannen döms i dag av Malmö tingsrätt för grovt förtal, grov utpressning, försök till utpressning, grovt bokföringsbrott och brott mot personuppgiftslagen. Den 42-årige mannen får även näringsförbud i fem år.

Fängelse för grov utpressning

Ytterligare fem personer har stått åtalade tillsammans med 42-åringen och de döms alla för liknande brott. En av dem, en man i 20-årsåldern bosatt i Ronneby, döms till fängelse i ett år och sex månader. Han döms för bland annat grov utpressning och bokföringsbrott. Domen mot mannen gäller nio fall av grov utpressning och mer än 300 fall av försök till samma brott.

Stora delar av åtalet ogillas, enligt Malmö tingsrätt för att det finns stora brister i utredningen. I många fall är det inte bevisat vilken slags faktura som skickats ut eller att offret betalat på grund av hotelser i fakturan. Till exempel frias huvudmannen i 1602 fall av grov utpressning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.