Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Två av Sydsveriges största Tik-Tokare är från Ronneby Foto: SVT/Montage

Två av Sydsveriges största Tiktokare är från Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Isolde Svanberg, 16, och Julia Gustafsson, 18, har båda hundratusentals följare på appen Tiktok. Det gör tjejerna från Ronneby till två av Sydsveriges största profiler i den populära appen.

Isolde Svanberg läser första året på samhällsvetenskapliga programmet. Därför gör hon bara videos på fritiden.

– Mina följare har förståelse för det så jag känner ingen press eller så, säger hon.

Utsatt för hat

Julia Gustafsson från Ronneby har idag 229 800 följare i appen Tiktok. Hon vet inte varför hon har blivit så stor bland appens användare.

Mottot är att bara sprida positiv energi, glädje och kärlek. Trots det så råkar hon ofta ut för hat – både i kommentarsfält och på stan.

– Det har kommit fram folk och sagt: ”Hej Tiktok-kändis, fan va ful du är”.

Julia Gustafsson från Ronneby är en av Sydsveriges största profiler på appen Tik Tok. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Behöver ha hemligt nummer

Att vara offentlig har sina baksidor. Det har hänt att äldre män har kontaktat Isolde Svanberg och hon funderar på att göra sitt nummer hemligt.

– En gång när jag skulle sova, så ringde det hela tiden och personen slutade aldrig. Det var ganska jobbigt, för det var skola dagen efter, säger hon.

Appen utreds som en säkerhetsrisk

Som svensk bör man göra en riskbedömning gällande TikTok, och andra liknande kinesiska appar, menar Kinakännaren Ola Wong. En anledning är att det Peking-baserade företaget bakom appen skulle kunna dela miljoner västerländska användares data med den kinesiska staten. Men det är inget som oroar appens användare i Ronneby.

– Även om jag har många följare, så är det ändå en ganska liten chans att de skulle vara intresserade av just mig, menar Isolde Svanberg.

Hon menar att hon inför varje inlägg tänker sig för, för att kunna stå för det hon gör även i framtiden.

Julia Gustafsson, 18, menar att risken kanske kan vara högre för yngre appanvändare, än vad det kan vara för henne själv.

– Till exempel tioåringar tänker kanske inte igenom lika mycket vad det är de publicerar innan. Då kan det kanske få konsekvenser senare.

Vad är Tiktok?

Visa

Tiktok är en mobilapp där man kan skapa videoklipp och livesändningar. Den grundades 2014 i Kina och kallades först Musical.ly. Globalt sett har appen cirka 600 miljoner användare, varav cirka 500 miljoner tillkom efter hopslagningen med Tiktok. Enligt användarvillkoren måste den som skapar en profil vara minst 13 år.

Vad gör man?

Den som har en profil i appen kan skapa videoklipp som är 15 sekunder. Det kan vara en musikvideo där personens läppar synkas till artisten i kända låtar. Man kan göra en koreograferad dans som man sedan utmanar varandra om att lära sig. Man kan göra små korta sketcher om vardagliga situationer som ens följare kan känna igen sig i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer