Ronnebypolitikerna Magnus Pettersson (S) och Roger Fredriksson (M) Foto: SVT

S samtalar med Alliansen i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Det står lika i mandatfördelningen mellan de två stora blocken i Ronneby – något som skapar ett ovisst läge. Nu har kommunalrådet Roger Fredriksson (M) har haft ett första samtal med Magnus Pettersson (S) om hur situationen ska lösas.

Efter den första preliminära rösträkningen har både det röd-gröna blocket och Alliansen i Ronneby 18 mandat var och det är ovisst hur kommunen ska styras.

Men nu har Roger Fredriksson (M) och Magnus Petterson (S) träffats för ett första samtal.

Val 2018 Blekinge

– Jag har haft ett möte med Magnus Petterssson där jag ställde upp vissa frågeställningar. Eftersom blocken är lika stora har vi en del praktiska bekymmer som faller ut när vi tillsätter platserna, säger Roger Fredriksson.

”Bättre samtal”

Däremot ser Roger Fredriksson i nuläget inte någon möjlighet att styra i en blocköverskridande koalition tillsammans med Socialdemokraterna.

– Ambitionen är fortfarande att styra med Alliansen och vi har inte diskuterat en blocköverskridande koaliton. Däremot tror jag att vi kommer ha ett bättre samtal med S än förra mandatperioden, säger Roger Fredriksson (M).

Ska träffas igen

Även Magnus Pettersson konstaterade att det var ett bra samtal som han hade med den moderata ledaren.

– Vi har ett likaläge och då får man laga efter läge och även om man går i opposition har man en ambition att få igenom sina politiska idéer och tankar och det kan man göra på många olika sett, dels genom kloka och bra samtal och dels att man förstår sina roller, säger Magnus Pettersson.

Kommer ni att samarbeta med Moderaterna?

– Det har inte diskuterat något samarbete på det sättet. Men vi kommer att träffas igen för att samtala vidare, säger Magnus Pettersson.

Inget samarbete med SD

Magnus Pettersson är däremot tydlig med att Socialdemokraterna inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna som i nuläget har 13 mandat.

– Det som vi har sagt att vi kan inte göra oss beroende av SD varken passivt eller direkt, det är den hållningen vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet