Foto: SVT

Kommunalrådet om krismötet efter piratfiaskot: ”Godkände inget”

Uppdaterad
Publicerad

Att Panncentralen i efterhand fick över 50 000 kronor av kommunen för det stoppade sjörövarprojektet undanhölls ansvariga politiker i kultur- och fritidsnämnden.

Detta trots att utbetalningarna diskuterades i ett möte med Sandra Bizzozero – något S-kommunalrådet inte längre säger sig minnas.

Det var under våren 2019 som Panncentralen började planera för att förvandla Mjölnarholmen i Karlskrona till en äventyrsö med olika aktiviteter för barnfamiljer, bland annat sjörövarteater, livemusik och caféverksamhet. Som SVT tidigare avslöjat gjordes flera inköp till projektet – men utan att det först beviljats några pengar i kultur-och fritidsnämnden.

Ärendet som beräknades kosta kommunen 230 000 kronor hade inte ens diskuterats i nämnden.

Granskningen av Panncentralen

När planerna på sjörövaräventyret nådde kultur-och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) satte hon stopp för projektet. Panncentralen, som då köpt in bland annat en båt, maskeradkläder och annan piratrekvisita, fakturerade kommunen för kostnaderna på totalt 51 580 kronor.

I förra veckan kunde SVT avslöja att Elina Gustafsson – som förnekat att hon kände till utbetalningarna – fått information om att föreningen skulle kompenseras för det stoppade projektet, men utan att informera övriga i nämnden.

Minns inte vad som diskuterades

Även Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande, fick information om utbetalningarna. Enligt flera källor till SVT diskuterades den uppkomna situationen på ett möte med Panncentralen under sommaren 2019 – något Bizzozero inte vill kännas vid i dag.

– Jag kan inte på rak arm säga exakt vad som diskuterades, däremot var Mjölnarholmen aktuellt när mötet ägde rum. Panncentralen hade hört av sig för att berätta om sin verksamhet. Under tiden som vi bokade mötet så fick vi veta att de har blivit utlovade medel till projekt som hade blivit stoppat från politiken. Eftersom det då var aktuellt berättade sannolikt Panncentralen om sin bild kring Mjölnarholmen.

Minns du att ersättningen diskuterades?

– Jag kan inte på rak arm säga att några ersättningsnivåer diskuterades, men vid den här typen av dialogmöten är det vanligt att man vill ha stöd av kommunen. På den här typen av dialogmöten lovar vi aldrig någonting, det tas inga beslut och det skrivs inga protokoll.

Har du godkänt utbetalningarna?

– Nej det har jag inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet