Hundpsykologen Tomas Karlsson arbetar med att träna bort skotträdsla hos hundar. Foto: Henrik Friberg SVT

Skotträdda hundar måste tränas hela året

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det försent att förbereda skotträdda hundar för nyårsafton. Hundarna måste tränas hela året för att klara av smällarna och raketerna. Det menar hundpsykologen Tomas Karlsson.
– Men det finns bra snabbtips för att klara kvällen, försäkrar han.

Det gäller att jobba med skotträdda hundar hela året. Det säger Tomas Karlsson, hundpsykolog på Sturkö i Blekinge skärgård.

Hans bästa tips är att spela ljudskivor med smällare och raketer för hundarna. Man börjar med väldigt lågt ljud för att höja volymen successivt vid varje träningstillfälle.

– Men det tar tid och det kräver ständig träning. Får man en stark reaktion från hunden måste man sänka, säger han.

”Trötta ut hunden”

För de som inte tränar hundarna året om blir det svårt att förbereda för nyårsafton.

– Hade alla nyårsfirare bara håll sig till tolvslaget på nyårsafton hade det varit lätt för hundägare till skotträdda hundar att förbereda sig. Men nu kan det smälla när som helst under två veckor före nyårsafton och två veckor efter, säger Tomas Karlsson.

Men det finns knep för att rädda situationen något för hundägare som är sent ute.

– Det gäller att trötta ut hunden så mycket som möjligt före nyårsfirandet. Ett bra tips är att träna hunden utomhus och låta den använda nosen och luktsinnet så mycket som möjligt. Hundar blir väldigt trötta av att använda näsa.

– Och ett annat tips är att inreda ett rum i källaren eller en toalett som har lite ljud- och ljusinsläpp och att vara där med hunden, säger Tomas Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer