Avdelning 57 ska nu återgå till att vårda patienter i behov av geriatrisk vård, det vill säga äldre patienter med flera sjukdomar. Foto: SVT

Så förbereder sig Blekingevården för coronasmällen

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort personalbortfall i samband med ett stort antal patienter i behov av intensivvård – det är det scenario som sjukvården i Blekinge nu försöker förbereda sig för. Och det beskrivs som en svår utmaning i en verksamhet som sedan tidigare brottats med personalbrist.

– När personalen blir sjuk i stor omfattning, vilket vi får befara, så kommer det naturligtvis påverka, säger Peter Janson, chefläkare.

Blekingesjukhuset har sedan tidigare haft problem med personalbrist, och tvingats hålla ett antal vårdplatser stängda. Och nu när coronautbrottet väntas slå hårdare mot länet väntar nya utmaningar.

– Vi har fortfarande ett väldigt ansträngt läge, och har haft det hela året. Och i situationen nu, med covid-19, kommer det inte bli bättre. När personalen blir sjuk i stor omfattning, vilket vi får befara, så kommer det naturligtvis påverka. Just nu vårdas inte heller några covid-19-patienter på sjukhuset, men det kommer, säger Peter Janson, chefläkare.

Corona i Blekinge

Fler åtgärder kan vidtas

Regionen har dagliga möten för att skapa sig en lägesbild över utvecklingen och se över hur verksamheten fungerar. Just det väntade personalbortfallet är i dag en av de stora utmaningarna som vården står inför.

– Det är en utmaning. Vi håller på att ta fram en personalförsörjningsplan som beskriver vilka åtgärder vi kan vidta, säger Stefan Österström, säkerhetschef på Region Blekinge.

Sedan tidigare har regionen valt att införa besöksförbud i vården, och ställt in flera planerade operationer. Syftet med det var enligt säkerhetschefen att säkerställa tillgången på skyddsutrustning för personalen. Och fler åtgärder kan bli aktuella.

– Vi bedömer läget från dag till dag, och exakt vilka åtgärder som kan bli aktuella kan jag inte svara på här och nu. Det ser ljusare ut nu än vad det gjorde tidigare, men på vissa produkter, exempelvis andningsmasker, kan det fortsätta vara en bristvara.

”Kan lyckas plana ut kurvorna”

Regionen har i dag ett tiotal intensivvårdsplatser, och det finns i nuläget ingen coronasmittad person som vårdas på sjukhus. Det görs dock förberedelser för att utöka antalet intensivvårdsplatser.

– Vi vet bara att vi kommer att stå inför en period med stora krav på sjukvården och att det kommer bli en väldigt ansträngd situation, säger Peter Janson, chefläkare.

Kommer ni klara det här?

– Målsättningen måste vara det. Jag kan inte säga att det inte kommer bli problem, det kan bli en situation där vi hamnar i väldigt många patienter med sjukhusbehov och då kommer vi säkert nå max för våra resurser. Det kan också bli så att vi lyckas med att plana ut insjuknandekurvorna så att det sträcks ut över en längre tid, och då har vi resurser för att reda det på ett bättre sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet