I Blekinge vädjar kommuner till arbetslösa och föräldralediga att hålla barn hemma. Foto: TT

Blekingekommunernas vädjan: Håll barn till arbetslösa hemma

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Blekinge vädjar till arbetslösa och föräldralediga att hålla sina barn hemma. De vill minska trycket på personalen och förebygga smittspridning under coronaviruspandemin.

Runtom i landet har flera kommuner beslutat att porta barn till arbetslösa och föräldralediga – trots att det bryter mot skollagen. Så långt har ingen kommun i Blekinge gått.

Sölvesborg: ”En vädjan”

– De som är arbetslösa och föräldralediga har rätt till 15 timmars förskola i veckan. Det vi har gjort är att vi har gått ut och bett de vårdnadshavarna att överväga om de kan ha sina barn hemma, säger Martin Åsman, som är barn- och utbildningschef i Sölvesborg.

Corona i Blekinge

Han poängterar att kommunen inte stoppar barnen.

– Det är ingen rekommendation eller inskränkning utan en vädjan till vårdnadshavare att överväga hela situationen, framförallt för deras barns skull, säger Martin Åsman.

Ronneby: ”Ansträngd personalsituation”

Även Ronneby vänder sig till arbetslösa och föräldralediga med en vädjan.

– Vi har gått ut med en önskan till vårdnadshavare, men det är inget som vi tvingar dem till. Vi ser gärna att de har barnen hemma om det är möjligt. Det beror på personalsituationen. På vissa förskolor är det ansträngt, säger utbildningsförvaltningens chef i Ronneby, Tobias Ekblad.

Tobias Ekblad är förvaltningschef på Ronneby kommuns utbildningsförvaltning. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Karlshamn: ”Undvika personalbrist”

Karlshamn är inne på samma linje.

– Vi vädjar också till vårdnadshavare att hålla 15-timmarsbarn hemma om möjlighet till det finns. Dels för att begränsa smittspridning men också för att avlasta en ansträngd verksamhet och undvika personalbrist, skriver rektorer i Karlshamn på kommunens hemsida.

Olofström: ”Just nu som vanligt”

Olofström har däremot ännu inte vädjat till arbetslösa och föräldralediga att hålla barnen hemma.

– Just nu är det som vanligt och vi har inga restriktioner. Många barn är borta och vi har inte speciellt stort personalbortfall, säger Patrik Håkansson, som är utbildningsförvaltningens chef i Olofström.

Men han utesluter inte att situationen kan förändras.

– Om det uppstår personalbrist kommer vi i första hand att vädja till föräldrar, som inte är av nöden tvungna att ha barnomsorg, att hålla sina barn hemma. Men där är vi inte i dag, säger Patrik Håkansson.

Karlskrona: ”Inga förändringar”

Inte heller Karlskrona vädjar till arbetslösa och föräldralediga att hålla barnen hemma.

– Vi gör som vanligt och har inga förändringar. Vi har färre barn än vanligt i förskolan och inte så stora sjuktal. Vi har tillräckligt med medarbetare i dagsläget, säger Håkan Eriksson (S), som är ordförande för kunskapsnämnden i Karlskrona.

Håkan Eriksson (S) är ordförande för kunskapsnämnden i Karlskrona. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet