Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter avslöjandet om Kulturföreningen Al Rassol har företrädaren som varit för ”njutningsäktenskap” fått lämna församlingen. Hör ordföranden i Islamiska Shiasamfunden berätta. Foto: Håkan Linder

Sa ja till njutningsäktenskap i Karlskrona – utesluten från församlingen

Publicerad

Den företrädare som i Karlskronas shiamuslimska församling sa ja till njutningsäktenskap har blivit utesluten ur föreningen.

Och alla församlingar ska nu utbildas i värderingar och kvinnosyn – för att lära sig hur man bemöter utsatta kvinnor.

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning hur företrädare för shiamuslimska församlingar runt om i Sverige förrättar så kallade ”njutningsäktenskap”, det vill säga tidsbestämda äktenskap mot betalning där syftet är sex.

Karläggningen visade att föreningen Al Rassol Kulturförening i Karlskrona var en av de som sagt ja till upplägget – där en företrädare som SVT då pratade med sa sig vara positiv till ”njutningsäktenskap”.

Företrädaren för Karlskronaföreningen har efter avslöjandet nu tvingats lämna sitt uppdrag.

– Alla personer som var involverade blev uteslutna. Vi håller just nu på att följa upp för att se till att föreningarna själva verkligen följer det här. Vi ger utbildningar och kurser till styrelser och imamer. Det handlar mycket om grundvärderingar i samhället, kvinnosyn och hur man ska bemöta utsatta kvinnor när de ringer till våra församlingar, säger Haider Ibrahim, ordförande i Islamiska Shiasamfunden i Sverige, till SVT Nyheter Blekinge.

Även utrett fler medlemsföreningar

Islamiska Shiasamfunden har förutom Al Rassol även två andra Blekingeföreningar som medlemmar. Det handlar om ytterligare en i Karlskrona och en i Karlshamn. Även dessa utreddes efter avslöjandet i SVT.

– Vi har haft diskussioner och pratat vidare med de föreningar som finns i Blekinge. Vi har inte upptäckt mer än vad Uppdrag granskning har visat. Men naturligtvis är det viktigt att vi fortsatt har våra ögon öppna för vad som sker i våra församlingar.

I samband med SVT:s avslöjande förra våren stoppade kultur- och fritidsnämnden fortsatta lokalbidrag till Al Rassol.

SVT har sökt företrädare för Al Rassol i Karlskrona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.