Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer av granskningen – och hör när SVT:s reporter pratar med församlingsföreträdaren i Karlskrona – i klippet ovan. Foto: SVT/Uppdrag granskning

Shiamuslimsk företrädare i Karlskrona säger ja till njutningsäktenskap

Publicerad

Företrädare för shiamuslimska församlingar runt om i Sverige förrättar ”njutningsäktenskap” – tidsbestämda giftermål mot betalning där syftet är sex. Det visar en kartläggning av SVT:s Uppdrag granskning. En av föreningarna som säger ja till upplägget är Al Rassol Kulturförening i Karlskrona.

Uppdrag granskning har varit i kontakt med 26 av de drygt 60 shiamuslimska församlingarna i Sverige. Genom fejkade identiteter och dold kamera har två av SVT:s arabisktalande medarbetare, en man och en kvinna, kontaktat de shiamuslimska ledarna.

Kvinnan har utgett sig för att vara i ekonomisk nöd och sagt att hon inte ser någon annan utväg för att lösa sin situation. Mannen har sagt att hans fru är kvar i hemlandet i Mellanöstern och nu vill gifta sig tillfälligt tills hon kommer till Sverige.

”Finns många fler än du som önskar det här”

Av de 26 föreningarna har totalt 15 församlingsföreträdare erbjudit sin hjälp med att förrätta njutningsäktenskap, vars syfte är att göra sexet halal, alltså tillåtet enligt islam.

En av församlingarna vars företrädare är positiv till njutningsäktenskap är Al Rassol kulturförening i Kungsmarken i Karlskrona – där förfrågan verkar vara vanligt förekommande. 

”Det finns många fler än du som önskar det här. Får du inte sex redan?”, är svaret som SVT:s reporter får.

Se reportaget: ”Sexköp i Allahs namn” – SVT Play

Flera åtgärder efter granskningen

Njutningsäktenskapen kan vara brottsliga, enligt polis och domare som Uppdrag granskning pratat med. Både för den som betalar och för de imamer som viger och därmed riskerar att främja ett sexköp – alltså koppleri.

Uppdrag granskning har träffat Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska Shiasamfunden, som efter intervjun meddelar att alla föreningar som betett sig felaktigt får sitt medlemskap i Islamiska Shiasamfunden i Sverige fryst omgående. Även deras ekonomiska bidrag stoppas.

En intern utredning har också inletts, och alla religiösa ledare som misskött sig förbjuds att föreläsa eller medverka i Islamiska Shiasamfundens medlemsföreningar tills den är klar.

Uppdrag granskning har inför publicering kontaktat samtliga församlingsföreträdare och informerat om undersökningen. Ingen av dem som erbjudit sin hjälp att förrätta så kallade njutningsäktenskap har återkommit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer