Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkoherde Jesper Mattsson berättar hur cyberattacken påverkat Jämshögs församling. Foto: SVT

Så jobbar kyrkan efter it-attacken: ”Varit väldigt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

När kyrkans it-system slogs ut efter en cyberattack i höstas fick de gå tillbaka till papper och penna. Efter nästan två månader av analogt arbete kan nu kyrkan jobba som vanligt igen.

– Det har varit väldigt mycket. Nu handlar det om att arbeta ikapp det som samlats på hög, säger kyrkoherde Jesper Mattsson.

Fick använda frysar

It-attacken fick bland annat konsekvenser för Ronneby pastorat, som fick sätta stopp för gravsättningar i familjegravar.

De som skulle placeras i familjegrav fick så länge läggas i frysar, då pastoratet inte kunde nå sin gravbok.

– Den sista vi haft i frysen ska begravas i nästa vecka. Sen är vi tillbaka och allt fungerar som vanligt igen. Men det är ett stort efterarbete att föra in allt som hänt sedan attacken, säger Magnus Näsström, kyrkogårdschef i Ronneby.

För Jämshögs församling har begravningar kunnat hållas som vanligt under de här månaderna.

– Vi är ju inte den största församlingen, vi har kanske ett behändigare område att ha överblick på, vilket också underlättat.

Hör kyrkoherden berätta mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.