NKT Arena i Karlskrona. Foto: TT

Huvudsponsorn om hockeybråket: ”Kräver inte böter”

Uppdaterad
Publicerad

Att Hockeyettans huvudsponsor inte kan sända Bodens och Karlskronas hemmamatcher ger ett sämre avtal för övriga klubbar. Samtidigt säger sponsorn att de inte kräver Hockeyettan på böter på grund av detta.

Det är oenigheter om tv-rättigheter som gjort att Boden och Karlskrona hamnat konflikt med resten av klubbarna i Hockeyettan. De två klubbarna väljer att sända sina hemmamatcher på egen hand eftersom man menar att tv-avtalet med huvudsponsorn ATG inte är bra nog.

Detta får följder för övriga 38 klubbar i Hockeyettan när tv-avtalet blir sämre för deras del.

– Vi har sålt våra rättigheter till en samarbetspartner där vi har åtagit oss att leverera ett antal matcher och när vi inte gör det kan vi inte få betalt, säger Håkan Glysing, ordförande för Hockeyettan.

Sänds på annat håll

Flera klubbledare har uppgett att huvudsponsorn ATG får skadestånd av Hockeyettan för Bodens och Karlskronas hemmamatcher eftersom dessa inte sänds i deras nät utan av klubbarna själva.

– Nej, ATG kräver inget skadestånd utan vi får ju betalt för de matcher som levereras och det är en jäkla skillnad. Det är bara ett vanligt avtal där det här handlar om avtalsjuridik och ekonomi, säger Glysing

”Får se vad som händer”

Johanna Åberg som är marknadschef på ATG säger att de köpt matcherna i en klumpsumma och att de har inte några transaktioner med enskilda klubbar.

– Vi har ju köpt en helhet med matcher och sedan får vi se över vad som händer om Hockeyettan inte sänder dem. Det är ju en dialog vi får ha men det finns inga böter eller på det sättet, säger hon.

I helgen valde Örnsköldsvik att inte möta Boden på bortaplan och angav ekonomiska skäl. Även onsdagens Blekingederby mellan Karlskrona och Mörrum blev inställt. Karlskrona menar att de inte bryter mot avtal och att de skulle gå miste om sjusiffriga belopp genom att vara med i samarbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.