Elpriset på toppnivåer – Blekinges energirådgivare om hur du ska tänka

Publicerad

Trots att elpriserna har skjutit i höjden den senaste tiden har Magnus Olofsson, som är energi- och klimatrådgivare, inte fått så många fler samtal.

Elpriserna har nått toppnivåer den senaste tiden, bland annat på grund av ovanligt kallt väder och att vindkraftproduktionen är låg. Länets tre energirådgivare hade därför väntat sig en anstormning av konsumentfrågor, men det har bara blivit några fler samtal än vanligt.

– Alla kanske inte känner till att den här tjänsten finns. I vanliga fall, när det inte är pandemi, brukar vi vara ute på mässor och liknande, säger Magnus Olofsson, en av energi- och klimatrådgivarna.

Vilka är de vanligaste frågorna?

– Villaägare frågar om solceller eftersom de gått ner i pris. Många undrar också om när de ska byta panna eller värmepump, vad de ska ha.

Olika föreningar, organisationer och mindre företag är också välkomna att höra av sig. Det kan handla om tips angående energieffektiviseringar, energibesparingar och förnyelsebar energi.

Fast eller rörligt?

De som drabbas hårdast när priserna stiger är de som har direktverkande eluppvärmning. Enligt Magnus Olofsson är det bättre med en luftbaserad värmepump eller ännu hellre en bergvärmepump som inte är väderberoende.

Rekommenderar du fast eller rörligt elavtal?

– Vid hög förbrukning kanske fastpris så man vet vad kostnaden blir. Men annars beror det på personligheten – vill man ha det tryggt ska man ha ett fast pris. Men har man råd och kan anpassa sig eller är en gambler så kan man hålla kvar vid det rörliga priset, säger Magnus Olofsson.

Hör Magnus Olofsson berätta mer i klippet.

Fler spartips från energirådgivaren

  • Byt lamporna i julbelysningen till led-lampor
  • Sänk temperaturen någon grad – ta på dig en extra tröja och något på fötterna
  • Installera en snålspolande dusch

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.