Foto: Frivilliga Flygkåren och SMHI

Så ser varningsläget ut just nu

Uppdaterad
Publicerad

Vattenflödena i Blekinge har minskat något under söndagen, tack vare kallare väder. Men nivåerna är fortsatt höga och fem Klass1-varningar är fortfarande utfärdade.

– Vi har pratat med hydrogerna under förmiddagen i dag och just nu är läget stabilt, säger Malin Lind Mattsson på länsstyrelsen i Blekinge.

Vattennivåerna i Blekinge är däremot fortsatt höga och under söndagen har man återigen varit ute och tagit bilder ovanifrån för att kunna få ytterligare koll på läget.

– Det går upp och ner och kan öka något, men som det ser ut nu väntar vi oss inga större förändringar. Jag är inte mer oroad i dag än i går, men naturligtvis är det höga värden. Men vi är beredda och gör det vi kan, säger Malin Lind Mattsson.

Fem åar drabbade

I Blekinge län finns just nu fem Klass1-varningar utfärdade för höga vattenflöden. Här är den senaste prognosen från SMHI:

  • Bräkneån: Klass 1-flöden i Bräkneån som väntas kulminera under helgen. Någon gång under vecka 2 ser flödena ut att gå under klass 1-nivå.
  • Ronnebyån: Klass 1-flöden i Ronnebyån. Med nuvarande prognoser väntas flödena ligga kvar på höga nivåer även under hela vecka nästa vecka.
  • Mieån: Enligt nuvarande prognos ser flödena ut att ligga kvar på klass-1-nivå till mitten av vecka 2.
  • Mörrumsån: Flödena är över klass 1 i hela Mörrumsån, samt i flera av de åar som rinner ut i Mörrumsån. Flödena väntas nå nivå strax under klass 2 innan de kulminerar. Kulmen inträffar enligt prognoserna i början av vecka 2. Flödena förväntas vara kvar på klass-1-nivå under vecka 2.
  • Skräbeån: Klass-1-flöde i Skräbeån. Enligt nuvarande prognos ser flödena ut att ligga kvar på klass 1 in i vecka 2.

Definition för Varning klass 1 höga flöden:

Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.