Flygbild över Mörrumsån i höjd med Hemsjö i Blekinge under fredagen. Foto: Frivilliga Flygkåren

Tre län begär extra resurser från MSB

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Skåne, Blekinge och Kronoberg har begärt nationella förstärkningsresurser från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Ett av myndighetens lager av barriärer ska nu flyttats närmare områdena med ovanligt höga vattenflöden.

– Det finns depåer som MSB har som man kan anropa när man har förestående eller akuta behov av extra resurser. Igår bad vi MSB att flytta dem närmare händelsen, säger Malin Lind Mattson, försvarsdirektör på länsstyrelsen i Blekinge.

Under lördagen kommer ett lager av barriärer att flyttas till Kristianstad, som alltså är strategiskt placerat mellan Skåne, Blekinge och sydvästra Kronoberg där vattenflödena varit som mest alarmerande.

Höga vattennivåer i Småland

Ska skydda samhällsviktiga funktioner

Barriärerna kan sättas in på platser där vattennivåerna är mycket höga för att höja strandkanten, och tanken är att de främst ska användas i närheten av samhällsviktiga platser, säger Malin Lind Mattson.

– Det kan handla om att det inte rinner in vatten på en väg, eller på ett sjukhus eller en järnvägsövergång. Men det skulle kunna vara så att de även används för att skydda privat bebyggelse. Där kommer vi att göra gemensamma prioriteringar.

”En ren försiktighetsåtgärd”

Det råder fortfarande en klass 1-varning för höga flöden i större delen av södra Sverige. Under lördagen har länsstyrelsen i Blekinge dock fått lugnande besked från hydrologerna på SMHI: Man planerar inte att höja varningen till en klass 2.

Trots det är det viktigt att ha en fortsatt hög beredskap:

– Det är en ren försiktighetsåtgärd från vår sida. Det handlar om att kunna ge dem som sen ska hantera händelsen de rätta förutsättningarna snabbt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet