Det läcker fortfarande mycket vatten här från Ingeltorps gamla kvarndamm i Berg, men risken att den ska brista och förstöra omgivningens vägar har minskat. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Dammen läcker – men risken att den brister har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Under den gångna helgen fanns det risk att Ingeltorps gamla kvarndamm nära Lammhult i Växjö kommun skulle brista och förstöra områdets vägar – även om faran inte är över så var läget under måndagen bättre.

Det sipprar fullt av vatten mellan stenarna som muren till kvarndammen i Berg är byggd av – i helgen var det risk att dammen skulle brista men nu har det mest akuta lagt sig.

Det går dock inte att blåsa faran över menar Åsa Fredriksson som är vattenhandläggare vid Länsstyrelsen i Kronoberg.

Höga vattennivåer i Småland

Höga flöden i flera veckor

– Det är ju fortsatt höga flöden, inga prognoser på nederbörd inom de närmaste dagarna men det kan ändå dröja många veckor innan nivåerna går ned, säger Åsa Fredriksson.

Dammen det handlar om är Ingeltorps gamla kvarndamm som ligger i Berg precis på gränsen mellan Berg och Tolgs gamla sockengräns och ån som rinner mellan Lädjasjön och Bergsjön heter Igeltorpsån.

Fredrik Löfvenberg är en av ägarna till dammen som har funnits i familjens ägo i mer än 50-år och han är orolig för utvecklingen.

Ingen möjlighet att laga muren själva

– Beskedet från oss är att vi tar tag i det här så skyndsamt som det bara går – att täta eller laga en mur har vi ingen möjlighet att göra själva utan vi måste få tag i någon entreprenör som kan göra det på ett riktigt sätt.

När det gäller en sådan här sak så är det alltid fastighetsägaren som har det fulla ansvaret för sin fastighet så om dammen nu skulle brista så kan det bli kännbart ekonomiskt för ägarna.

– Det kan uppstå problem och följdeffekter för regleringen nedströms. Det ligger ytterligare dammar och kraftverk nedströms som i dagsläget är hårt ansatta på grund av de höga flödena, säger Åsa Fredriksson från Länsstyrelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet