Foto: Rolf Lundström/Frivilliga flygkåren

Översvämningarna bevakas från luften

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen har frivilliga flygkåren i Kronoberg flugit över de områden som fått mest vatten.

En tur har gjorts upp mot Lammhult och Lädja och där SVT Småland fick följa med.

En annan inspektionstur gjordes över Gemla och de omgivningarna.

Höga vattennivåer i Småland

– Sommartid brukar vi köra brandflyg och söka efter bränder i skog och mark, säger Rolf Lundström som är länsflygchef för frivillliga flygkåren i Kronoberg.

Att titta efter vattenmassor från luften är ett mer ovanligt uppdrag för flygkåren.

Men uppifrån luften är det lättare att få en överblick över hur läget ser ut.

Alla vattendrag drabbade

Under söndagens flyginspektion är det Rolf Lundström som tillsammans med piloten Per-Åke Persson flyger över de inre delarna av Kronobergs län.

Rolf Lundström och Per-Åke Persson från Frivilliga Flygkåren övervakar översvämningsläget från luften Foto: Karin Ahlgren

– Det är stor skillnad mot hur det ser ut under sommaren, säger Per-Åke Persson.

I somras handlade deras insatser om att slå larm om bränder, då var marken i området så torr att minsta gnista hade kunnat starta en stor skogsbrand, nu står åkrar och ängar under vatten.

Och enligt länsstyrelsens tjänsteman i beredskap, Gunnar Karlsson, är de flesta vattendrag i Kronobergs län drabbade i ungefär samma omfattning. Han bedömer läget som stabilt, men fortsatt allvarligt.

-  Vi har snart inget regleringsutrymme kvar i Åsnen och då kommer då blir det kritiskt även ner mot Blekinge, säger han.

Foto: Rolf Lundström/Frivilliga flygkåren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet