Foto: Karin Ahlgren

Toppnivån för översvämningarna nådd

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande ett allvarligt men förhållandevis stabilt läge vad gäller översvämningarna i Kronobergs län. Kommer det inget mer regn så har det värsta nu passerat.

– Vi har nått någon form av toppnivå för den här gången. Läget är allvarligt men det förvärras åtminstone inte, säger Gunnar Karlsson, länsstyrelsens tjänsteman i beredskap på länsstyrelsen i Kronoberg.

Under slutet av förra veckan steg vattennivåerna på många håll runtom i Kronobergs län. Orsaken var att det från augusti till december regnat mer än det gjorde under 2016.

Höga vattennivåer i Småland

Ingen nederbörd i prognoserna

I trakterna kring Lädja utanför Lammhult riskerade en damm att brista.

– Vi kommer kontrollera dammen under dagen men jag har inte fått några rapporter om att det skett några förändringar där. Om den stått emot vattentrycket såhär länge kanske den klarar sig utan att brista.

För närvarande hänger mycket på att det inte kommer mer regn.

– Prognoserna visar ingen nederbörd den närmaste tiden, men det finns ju inget som säger att det inte kommer fler lågtryck längre fram. Just nu ligger alla sjöar på maxnivå och det finns inga magasinsutrymmen kvar nedströms, säger Gunnar Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet