Foto: Google maps

Stora vattenmassor – damm nära att brista

Uppdaterad
Publicerad

En damm i trakten Lädja utanför Lammhult riskerar att brista på grund av den senaste tidens vattenmassor.

– Dammen läcker redan, men vi bedömer det ändå inte som så allvarligt eftersom dammen inte är så stor, säger som är Gunnar Karlsson som länsstyrelsens tjänsteman i beredskap i Kronobergs län.

Dammen är belägen i skogen utanför Lammhult, och det ska inte finnas några bostäder i närheten. Men om dammen brister kommer vattenmängderna troligen att ha sönder de närmaste vägarna intill dammen.

Höga vattennivåer i Småland
Gunnar Karlsson har varit länsstyrelsens tjänsteman i beredskap under helgen och haft överblick på översvämningsläget i länet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

– Vi bedömer läget, trots det, inte som så akut eftersom det finns andra vägar att köra på i området, säger Gunnar Karlsson.

Dammägaren kan bli ersättningsskyldig

Dammen ägs av en privatperson som länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, varit i kontakt med. Brister dammen kan ägaren bli ersättningsskyldig för skadorna.

Gunnar Karlsson har haft länsstyrelsens beredskap och hållit koll på översvämningsläget i Kronobergs län under helgen. Han säger att läget är stabilt med fortfarande allvarligt.

– Det största problemet är att om det kommer mer nederbörd de kommande veckorna så har vi ingenstans att göra av vattnet. Det finns inte så stora möjlighet att reglera bort mer vatten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet