Foto: TT

Så ska Ronneby få fler förskollärare

Uppdaterad
Publicerad

Situationen inom förskolan i Ronneby har varit ansträngd med både brist på förskoleplatser och pedagoger. Men nu hoppas Ronneby kommun kunna få fler behöriga förskollärare med en examen genom en ny högskoleutbildning för personer som redan arbetar inom förskolan.

Utbildningen som arrangeras av Linnéuniversitetet i samarbete med Ronneby kommun och Kunskapskällan är tre och ett halvt år lång och är förkortad från 210 högskolepoäng till 150.

Det är personer som har arbetat inom pedagogisk verksamhet i minst fem år som ska kunna få en förskollärarexamen och tillgodoräkna sig sin arbetslivserfarenhet. Och för de som går utbildningen finns det goda chanser till jobb efter examen.

– Om man går utbildningen så kan vi garantera att man kan få en tillsvidareanställning som det ser ut nu, säger Tobias Ekblad, chef för utbildningsförvaltningen i Ronneby kommun i ett pressmeddelande.

Förutom brist på pedagoger har Ronneby brottats med långa köer till förskoleplatser. Senast under hösten 2018 visade en utredning som utbildningsförvaltningen gjort att 42 nya förskoleavdelningar behövs för att möta behovet fram till 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.