Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Martin Axelsson Därth berätta om läget för BUP Blekinge och orsakerna bakom det stora söktrycket. Foto: Henrik Friberg/SVT

Så lång är kön till BUP i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

I Blekinge har antalet barn och ungdomar som söker vård hos BUP ökat med drygt 60 procent de senaste tio åren. Flera får vänta på en utredning i över ett år.

Under mars är det drygt 50 barn som väntar på ett första besök. Väntetiden för ett första möte är upp till två-tre månader. Enligt vårdgarantin har barn och ungdomar rätt till ett första möte inom 30 dagar. Men i Blekinge får endast var tredje barn vård i tid.

Vad gäller utredningar är väntetiden betydligt längre. I dag väntar cirka 300 barn på en utredning. Många har fått vänta i över ett och ett halvt år.

– Inflödet är större än de resurser vi har i bemanning, sa Petra Nordberg, verksamhetschef vid BUP Blekinge till SVT Nyheter Blekinge i september 2022.

Nya satsningar

I juni 2022 öppnade Region Blekinge en ny avdelning i Karlskrona. Mellanvården, som sedan tidigare finns i Karlshamn, fungerar som en vårdform mellan en öppen mottagning och slutenvården. Tanken är att minska behovet av att barn läggs in för heldygnsvård.

Nu vill regionpolitikerna även öppna ett nytt kontaktcenter för att vägleda barn och ungdomar till rätt vårdform.

Hör mer om väntetiderna till BUP i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.