Emma Hedén och Alva Olsson från Ronneby har förberett sig inför högskoleprovet genom att kolla på gamla prov och se videos på nätet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så var högskoleprovet i Karlshamn – med coronaregler

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronaviruset kunde högskoleprovet i dag genomföras på flera orter i landet och i Blekinge var det på BTH i Karlskrona och på Väggaskolan i Karlshamn, som länets deltagare fick möta årets prov. Nytt för i år var att endast förstagångsskrivare fick göra provet.

19-årige Adam Ernberg från Hällevik var en av dem som skrev provet för första gången. Han känner sig nöjd i pausen efter provpass 1, som var matte.

– Jag pluggade lite, några dagar innan men inte jättemycket... Jag skulle kanske behövt mer, skrattar han.

Även Emma Hedén och Alva Olsson från Ronneby har förberett sig inför skrivningen. Genom att kolla på gamla prov och repetera matteregler kände de sig väl förberedda.

– Jag vill plugga men jag vet inte vad, så då vill jag ha alla möjligheter öppna. Därför väljer jag att göra högskoleprovet, säger Alva Olsson.

Inga munskydd – trots rekommendation

Turerna kring högskoleprovet har varit många i år. Först blev det nej till att hålla provet. Sedan blev det ja. Totalt fick endast 27 000 personer skriva provet över hela landet.

Nu har provet kunnat genomföras med flera restriktioner. Provledarna i Karlshamn bar både handskar och visir. Deltagarna rekommenderades bära munskydd, men det var det få som gjorde på Väggaskolan i Karlshamn.

– Det finns lite handsprit och vi sitter enskilt. Det är det man märker av, säger Alva Olsson.

I klippet berättar ungdomarna hur det gick till inne i provsalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.