• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Säkerheten skärps på Sweden Rock efter attackerna

Publicerad

I veckan drar Sveriges största rockfestival, Sweden Rock, igång och redan nu har flera besökare tagit sig till campingområdet. Men med tanke på den senaste tidens terrorattacker och hot har polisen nu höjt säkerheten.

22 personer dog i ett terrordåd efter artisten Ariana Grandes konsert i Manchester, sju personer dog efter ett terrordåd i London, fem personer dog i terrorattacken i Stockholm och en tysk festival fick utrymmas efter ett terrorlarm i fredags.

I veckan är det dags för den stora rockfestivalen Sweden Rock i Norje och den senaste tidens händelser har påverkat säkerhetsarbetet kring festivalen.

– Händelserna i Tyskland och i England gör att vi tittar över hur vi har planerat detta, och det kan hända att vi behöver tänka annorlunda. Det handlar bland annat om att vi ska vara mer närvarande och synliga, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen.

LÄS MER: Efter terrrordåden – svensk polis går ut med råd

”Säkerhetsfrågorna står överst”

Polisen har en lång tradition med samverkan med Sweden Rock och festivalen har varit känd för att vara en lugn festival.

– Säkerhetsfrågorna står överst, det är jätteviktigt. Det handlar om säkerhet på individnivå men också för hela arrangemanget. Det är ju enorma mängder människor på denna lilla ort under festivalen.

Har ni tillsatt mer resurser?

– Det handlar inte alltid om att tillsätta mer resurser utan hur man ska tänka och fördela arbetssättet. När det gäller detaljfrågor i säkerheten pratar vi inte om det, men om man tittar på vad som händer i omvärlden så är det klart att vi tittar på det, säger Ewa-Gun Westford.

LÄS MER: Terrordådet i London – detta vet vi

Terrorlarm utrymde Rock Am Ring

I fredags utrymdes den tyska musikfestivalen Rock Am Ring efter ett hotfullt samtal. Tre personer greps, men släpptes efter förhör, och det är ännu oklart i vilken mån hotet var verkligt. Och händelser som denna påverkar även polisens arbete under Sweden Rock.

– Vi är medvetna om detta. När det gäller sådant här kan det vara att man ringer för att skrämmas men det kan inte vi ta ansvar för. Får vi ett telefonsamtal måste vi lyfta det och hantera det. Men det handlar om det personliga egenansvaret och att hålla på med sånt generar aldrig något gott, säger Ewa-Gun Westford.

LÄS MER: Terrorlarm på tysk festival

Festivalarrangörerna själva vill inte gå in på detaljer i hur de har byggt upp säkerheten, men säger att säkerheten alltid har högsta prioritet på Sweden Rock.

– Vi har sedan många år tillbaka en tät dialog med polisen i dessa frågor, och vi följer alla deras direktiv och anvisningar. På grund av läget och händelserna i Europa har vi i år vidtagit ett antal ytterligare säkerhetshöjande åtgärder. Tillsammans med polisen gör vi allt vi kan för att festivalbesökarna ska känna sig lika trygga och säkra som vanligt på vår festival, säger Sofia Lindqvist Lacinai, kommunikationschef på festivalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sweden Rock 2017

Mer i ämnet