Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De båda konstnärerna Karin Svensson, till vänster, och Anna Enquist Müller, har saknat en arena för sin och andras konst i Karlskrona. Nu har de tillsammans skapat en egen mötesplats, Gatelj. Se mer i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

I väntan på konsthall – skapar egen på Stumholmen

Publicerad

Karlskrona har länge varit utan en officiell arena för utställda konstverk. Nu har konstnärerna Anna Enquist Müller och Karin Svensson gjort slag i saken – och öppnar nu en egen liten konsthall på Stumholmen.

Kommunens plan har varit att öppna konsthall i det nya kulturhuset. Det har blivit en följetong om var och när det ska byggas. I väntan på en större konsthall såg Karin Svensson möjligheten att skapa en på egen hand.

– Jag har full respekt för att det är massa beslut som ska tas. Av en tillfällighet hittade vi lokalen och jag frågade min vän Anna om hon ville göra detta ihop, säger hon.

Karin Svensson och Anna Enquist Müller hoppas att deras nya mötesplats för konst och konstnärer i Karlskrona kan sprida ringar på vattnet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Både för att skapa och ställa ut

Mötesplatsen som de kallar Gatelj är till för att ställa ut, men också för att skapa ny konst i den tillhörande ateljén. Nu hoppas de två konstnärerna att deras initiativ ska inspirera fler att vilja skapa och ställa ut sin konst där.

– Vi har ett nätverk som vi vet har detta behovet. Så vi hoppas att andra konstnärer vill komma hit och ställa ut och använda den här möjligheten, säger Anna Enquist Müller.

Den 2 december hålls ett första vernissage i galleriet.

Följ med in på ett besök på Gatelj i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.