Samlad facklig ilska mot utlovad Karlshamnsakut

Uppdaterad
Publicerad

Ett steg i fel riktning och förvirrande för de vårdsökande. Fackförbunden i Blekinge förkastar regionrådets vallöfte att öppna en närakut i Karlshamn.

Fackliga företrädare har nu lämnat sina synpunkter gällande den tänkta närakuten i Karlshamn – en listan med övervägande kritik mot planen att öppna en närakut vid Blekingesjukhuset i västra delen av länet.

Fackförbunden trycker främst på förvirringen genomförandet skulle innebära för de vårdsökande.

Närakuten i Karlshamn

I Karlshamn har det tidigare funnits något man kallat för dagakuten, vilken sedan lades ner och ersattes av en jourcentral. Att nu öppna en närakut skulle enligt fackförbunden skapa förvirring.

Att skylta med begreppet akut i Karlshamn riskerar att förvirra alla vårdsökande i länet, även i östra delen. När ska jag söka där, när ska jag söka till den andra akuten, när ska jag söka till min vårdcentral?” skriver fackförbunden.

”Övertygade om att det är en bra idé”

De beskriver en närakut som ett steg i fel riktning eftersom det ger medborgare ytterligare en sökstation för vård. De menar också att det blir vilseledande för patienterna att byta beteckning från jourcentral till närakut.

Att öppna en närakut i Karlshamn var ett av alliansens stora vallöften – det beskrevs redan då som deras första punkt att prioritera vid valseger och att verksamheten skulle öppnas senast årsskiftet 2019/2020. Moderaten Alexander Wendt har varit den som hårdast drivit frågan.

– Hela tanken med närakuten är att koncentrera primärvårdens resurser till ett och samma ställe, säger han.

Vad har du för kommentarer till kritiken?

– Jag har respekt för det, men å andra sidan är vi rätt övertygade om att det här är en bra idé. Jag förstår att det finns en oro för något som är nytt, men det är ett beprövat koncept som finns på fler ställen i landet. Men vi är fortfarande i stadiet där vi inte diskuterar vad som ska göras, utan hur vi ska göra det, säger regionstyrelsens ordförande Alexander Wendt (M).

– Jag har respekt för att det finns en oro, men vi kommer inte att starta den här verksamheten utan en omfattande informationskampanj. Det misstaget kommer vi inte att göra.

Närakut

Närakuten ska vara dygnet runt-öppen.

På närakuten ska patienter som skadat sig eller blivit hastigt sjuka vårdas, exempelvis misstänkta frakturer, sårskador eller hjärnskakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Karlshamn

Mer i ämnet