Konversation mellan den misstänkte bedragaren och en av de drabbade. Ur polisens förundersökning. Foto: TT / Polisen

Hovrättsdom i dag: Sänkt straff för lyxbedragaren

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten sänker nu straffet mot lyxbedragaren från Blekinge. Han döms nu till två år och nio månaders fängelse för ett 30 tal fall av grova bedrägerier – men en del av straffet bedöms redan vara avtjänat.

Den nu 30-årige storbedragaren från Blekinge dömdes i dag i hovrätten för ett 30-tal fall av grova bedrägerier. Men straffet blir sänkt.

Bedragarens affärsverksamhet drog igång redan när han var 18 år, då han öppnade en butik för försäljning av hemelektronik. Syftet med den firman visade sig vara något helt annat än vanlig försäljning.

Mellan 2012 och 2014 lyckades mannen via sina olika företag lura till sig personuppgifter av sina kunder och sedan genomfört kreditansökningar i deras namn. På det viset lyckades han lura till sig miljontals kronor från kunderna, enligt hovrätten.

Större härva

Bedrägerihärvan har blivit en långvarig historia. Det var redan sommaren 2017 som mannen dömdes i Blekinge tingsrätt till tre års fängelse.

Men i oktober förra året nystades en ännu större härva upp, efter att bedragarens lyxbil sprängdes utanför hans bostad – och mannen flydde utomlands där han sedan satt frihetsberövad i över ett halvår. Med anledning av det ställdes hovrättsförhandlingarna mot honom in och kunde återupptas först nu i september.

Straffet redan verkställt

Hovrätten över Skåne och Blekinge väljer nu att sänka tingsrättens tidigare straff på tre år – och dömer nu affärsmannen till två år och nio månaders fängelse för ett 30-tal fall av grova bedrägerier.

Hovrätten bedömer att fängelsestraffet i delar ska anses vara verkställt på grund av att han suttit häktad under en längre tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet