Prideflaggor stoppas i Sölvesborg. Foto: TT

Prideflaggan stoppas i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Prideflaggan hissas inte längre på stadshuset i Sölvesborg. Det har Samstyret beslutat.

Första gången prideflaggan hissades på stadshuset i Sölvesborg var 2013 men nu är det slut med det, rapporterar BLT.

”Traditionen viktig”

Kommunalrådet Louise Erixon (SD) säger till tidningen att flaggning på kommunala byggnader ska ske på ett traditionellt sätt och där ingår inte prideflaggan.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon till BLT.

Sölvesborg leds av Samstyret, som består av SD, KD, M och SoL-partiet. Deras beslut att stoppa prideflaggan får kritik från oppositionen.

– Ärligt talat är jag inte förvånad. För Louise Erixon har tydligt visat sitt motstånd tidigare år då vi hissat prideflaggan, säger Roine Olsson (S), som är gruppledare, till tidningen.

Vill stoppa

Även i Ronneby vill Sverigedemokraterna stoppa prideflaggan.

– Det är en flagga som inte ska hänga i våra flaggstänger. Prideflaggan är från början politisk. Ska vi ha andra politiska flaggor i våra flaggstänger? Jag tycker att vi ska vara strikta och traditionella. Vi kommer i alla fall kämpa för vår riktlinje, säger gruppledaren Nicolas Westrup (SD) till BLT.

Han gör sitt utspel i samband med att Ronneby håller på att ta fram en ny flaggpolicy.

– Vi vill kunna flagga med andra nationers flaggor om vi har besök eller i samband med prideveckan. Därför behöver vi uppdatera till nya riktlinjer, säger Kenneth Michaelsson (C), från Ronnebyalliansen, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.