Louise Erixon (SD) är kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg. Foto: TT

Förslaget: Låt flyktingar bo i husvagnar

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar Samstyret i Sölvesborg (SD, M, KD och SoL-partiet) sitt handlingsprogram. Bland annat föreslås att flyktingar som anvisats till kommunen av Migrationsverket ska placeras i andra kommuner. Om inte det går ska tillfälliga bostäder ordnas åt ensamkommande män – utanför det ordinarie bostadsbeståndet.

– Det är ett korrfel, det ska stå vuxna ensamma personer, säger Louise Erixon (SD), kommunstyrelsens ordförande.

Handlingsprogrammet innehåller 220 punkter som Samstyret vill genomföra under mandatperioden. I en punkt skriver Samstyret att de som anvisats till kommunen av Migrationsverket i första hand ska placeras i boenden i andra kommuner. Om inte det är möjligt ”och om det gäller ensamkommande män” ska tillfälliga boenden i form av husvagnar ordnas.

– Det har inte gått igenom slutkorrekturen, det ni har fått är ett utkast. Det ska stå vuxna ensamma personer där. Inte ensamkommande män eller ensamkommande. Det gäller alltså inte barnfamiljer, säger Louise Erixon (SD).

Sölvesborg

Vem är ansvarig för den korrekturmissen?

– Det är många som suttit och skrivit det här programmet. Från början stod det inte så, jag tror det är ihopblandat med en punkt där det stod ensamkommande innan. Vi kan inte göra så ens, för vi har samarbetet Cura där vi har ensamkommande i dag.

Faksimil ur Samstyrets i Sölvesborg utkast till handlingsprogram.

Som inspiration för punkten säger Louise Erixon att partierna har sneglat åt Staffanstorp och hur de sköter migrationsfrågan lokalt. Där köper kommunen boendeplatser i andra kommuner i den mån det är möjligt – eller placerar flyktingar i husvagnar utanför samhället, något de kritiserats för av såväl Migrationsverket som oppositionspartier.

Var husvagnarna skulle kunna placeras i Sölvesborg kan inte Louise Erixon svara på.

– Det är en fråga för tjänstemannakåren. Vi säger vad som ska göras, och de säger hur.

Genom att skapa husvagnsområden, skapar ni inte utanförskapsområden då?

– Nej, vi kommer inte skapa några permanenta områden överhuvudtaget. Vi nämner också det i programmet, i den mån vi tar emot nyanlända så är det tvåårskontrakt som gäller. Vi kommer hålla oss till etableringstiden, sen är det en och vars eget ansvar att hitta en egen bostad precis som alla andra människor i samhället.

Under två år kan de få bo i husvagnsområden i Sölvesborg?

– Under etableringstiden kommer kommunen ta det ansvar som vi har skyldighet att göra enligt lag. Sen kommer vi också förhålla oss till etableringstiden, den är satt av staten. Den är på två år, och då får man utgå från att statens tanke är att de här personerna ska vara självständiga och självförsörjande efter det. Annars kommer vi få utanförskapsområden och stora sociala skillnader som går ut över kommunala skattekronan.

Louise Erixon skickade under onsdagsförmiddagen en ny version av förslaget, emellertid med exakt samma skrivning som tidigare gällande frågan om var ”ensamkommande män” ska placeras.

Därefter kom ytterligare en version där ”ensamkommande män” bytts mot ”myndiga personer utan barn”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet