Peter Berggren röstade alltid på Socialdemokraterna – till 2006 då han gick över till SD. Foto: SVT/TT

SD största partiet i sydligaste Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Enligt senaste Novus-undersökningen är Sverigedemokraterna det största partiet i Skåne och Blekinge just nu. De går därmed förbi Socialdemokraterna som det dominerande partiet.

Novus undersökning, som SVT presenterar i dag, särskiljer inte hur väljarsympatierna fördelar sig i Skåne respektive Blekinge. Sammantaget visar dock svaren att stödet för SD nu är så starkt att det seglat som största parti i de två länen. 

GRAFIK: Så skulle vi rösta om det var val i dag

Redan i våras visade Novus opinionsundersökning från mars att Sverigedemokraterna passerat Socialdemokraterna i Skåne, men Socialdemokraternas länsordförande i Blekinge, Heléne Björklund är tveksam till att Sverigedemokraterna skulle ha blivit största parti även i Blekinge.

LÄS MER: SD får stöd av var femte svensk

Däremot är hon inte förvånad över att SD har vuxit de senaste åren. Hon är delvis självkritisk sitt eget partis tydlighet i vissa frågor, samtidigt beslutsam att återta den politiska topplatsen i syd. 

– En av de absolut viktigaste frågorna är att visa att vi har en politik för hela landet där vi ska visa att vår politik fungerar i praktiken. Det är en sak att säga att det ska finnas fler poliser men det måste fungera i praktiken. Och då måste vi verkligen ta krafttag och eftersom vi styr på många håll så vi har möjlighet att förändra. Där det inte fungerar ska vi ändra på tingens ordning och se till att det fungerar. 

Han gick från S till SD 

En av de personer som numera sluter upp i Sverigedemokraternas led är 67-årige pensionären Peter Berggren i Karlshamn. Han är född och uppvuxen i bruksorten Bromölla och var under en stor del av sitt yrkesliv en trogen S-väljare.

Vid sidan om jobbet som hantverkare var han dessutom engagerad i den lokala fackföreningen för byggnadsarbetare.

LÄS MER: Analys: ”SD:s framgångar är en rysare för S”

Men 2006 hände något. Han lade sin röst på SD. Peter Berggren kände sig inte längre hemma i socialdemokratin och sedan två år är han även partimedlem i SD. Även Peters fru är medlem i partiet och har ett mindre förtroendeuppdrag som suppleant i en nämnd. 

– Det är det partiet som ligger närmast mina åsikter idag. Jag anser att vi har för stor invandring och jag är motståndare till tiggeri.

TV: Se hela inslaget här

Sverigedemokraternas länsordförande Björn Tenland Nurhadi är inte förvånad över att hans parti går framåt i södra Sverige och säger att han tror att partiet kommer att fortsätta växa ett tag till. 

– Det viktiga är att vi får en förändrad politik. Det är det som är det viktiga för mig. Hur stora vi är spelar ingen roll, säger Björn Tenland Nurhadi (SD).

Parti – procent

 • M: 17,4
 • L: 7,6
 • C: 9,0
 • KD: 3,5
 • S: 23,7
 • V: 4,5
 • MP: 4,7
 • SD: 26,2
 • FI: 2,5
 • Annat parti: 1,1

Antal tillfrågade: 445 personer

 • Novus har för den här mätningen intervjuat 3.004 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade.
 • Intervjuerna gjordes per telefon under tiden 5 till 25 juni 2017.
 • Andelen osäkra väljare är 7,1 procent.
 • Den enda statistiskt säkerställda förändringen är nedgången för Feministiskt initiativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer