Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter SVTs granskning av Idafallet vill Sverigedemokraterna stoppa bidragen helt till Panncentralen. Foto: SVT

SD-ledaren efter avslöjandet: ”De ska inte ha en krona till”

Uppdaterad
Publicerad

Panncentralen har under flera år beviljats bidrag av Karlskrona kommun – bland annat för evenemang riktade till ungdomar och personer med funktionshinder. Efter SVTs granskning av Idafallet vill Sverigedemokraterna stoppa bidragen helt.

– Det är pinsamt dåligt agerat, säger Christopher Larsson, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Ida Haglö, 36, som lever med ett funktionshinder, blev offer i en misstänkt bedrägerihärva när hon sökte vänner och ville engagera sig i kulturevenemang på Panncentralen i Kungsmarken. Två personer som tidigare hade ledande roller inom verksamheten är polisanmälda efter att hon blev av med närmare 400 000 kronor.

SVT Nyheter Blekinges granskning visar att trots att både verksamhetens ansikte utåt, Sebastian Chavez, och styrelsen kände till Idas fall, kopplade de aldrig in polisen eller informerade anhöriga.

Nu vill Sverigedemokraterna att hela verksamheten granskas.

– De ska inte ha en krona till innan det här är utrett. Vi vill att man ska ha en riktig genomlysning av verksamheten, säger Christopher Larsson.

”Är självklart beklagligt”

Under måndagen bekräftade även S-toppen Elina Gustafsson, som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, att hon känt till Ida Haglös fall sedan några veckor tillbaka och att hon fått information om att ärendet var polisanmält.

– När det är någonting brottsligt som har begåtts ska det polisanmälas och det gäller samtliga verksamheter som har stöd från Karlskrona kommun.

Föreningen har inte gjort det, vad tänker du om det?

– Det får Panncentralens styrelse själva svara för. Jag kan inte svara på varför de inte har polisanmält.

Hur ser du på att kommunen stöttar en förening som agerar på det här sättet när de får reda på att en kvinna har utsatts för ett brott?

– Det är självklart beklagaligt. Vi har inte stöttat att någon kvinna blir bedragen, det vi har stöttat är projekt, arrangemang, sommarevenemang och kulturaktiviteter. Inte att en kvinna har blivit utsatt för bedrägeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet