Flerfamiljshuset dagen efter branden. Foto: SVT

Misstänkt seriemordbrännare åtalas för brand i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

En 34-årig man misstänks nu för flera fall av mordbränder varav en av dem gäller branden i det så kallade Berlinghuset i Ronneby 2015. De andra två fallen gäller bränder i Göteborg och mannen riskerar nu fängelsestraff, skriver Sydöstran.

Det var för tre år sedan som ett flerfamiljshus från 1800-talet i centrala Ronneby totalförstördes och flera personer fördes till sjukhus. Branden misstänktes vara anlagd men i början av 2016 lades förundersökningen ner.

Men när en utredning gjordes i Göteborg gällande två mordbränder i februari i år, där 34-åringen är misstänkt gärningsman, sågs ett mönster som liknade branden i Ronneby. Tillvägagångssätten vid bränderna ska vara liknande och de tros vara riktade mot kvinnor, skriver Sydöstran.

Ronneby

– När vi såg ett liknande modus vid branden i Ronneby beslutade jag att ta upp förundersökningen igen, säger Lotta Nielsen, kammaråklagare till Sydöstran.

I juni åtalades mannen för två fall av mordbrand och ett fall av grov mordbrand varav det sista gäller branden i Berlinghuset Ronneby.

– Efter ett bra samarbete mellan polisen i Blekinge och i Göteborg anser jag att vi har fått fram bevisning så det räcker för en fällande dom, säger Lotta Nielsen, kammaråklagare till Sydöstran.

Mannen sitter sedan i mars häktad och riskerar fängelsestraff. Han nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet