Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under sommaren har sex män i Blekinge sexchattat och stämt träff med vad de trott varit barn i yngre tonåren. Foto: SVT

Sex Blekingemän fast i pedofilfälla – avslöjade på nätsajt

Publicerad

I sommar har sex män i Blekinge sexchattat och stämt träff med vad de trott varit barn i yngre tonåren. Männen har avslöjats av personer bakom en uppmärksammad nätsida – som också publicerat chattarna offentligt.

Men det är inget som polisen kan använda som bevismaterial för brott.

Männen har chattat om sex, skickat nakenbilder och spridit onanifilmer till mottagare som de trott varit barn. I själva verket är det personerna bakom en nätsajt med syfte att stoppa sexövergrepp på barn, som kommunicerat med männen i Blekinge.

Bara under två månader i sommar har sex män från olika delar av länet avslöjats på plats av personerna bakom sajten. Och enligt dem kommer fler män i länet publiceras på sidan innan årets slut.

”Vi har varit i Blekinge i fyra omgångar under sommaren och det lär bli minst två besök till innan vintern då vi ser att det ännu inte stagnerat”, skriver de ansvariga för sajten till SVT i ett mejl.

Polisen: ”Det räcker inte”

En av männen var anställd inom Region Blekinge och efter att ha fått sin identitet avslöjad på nätsidan fick han genast lämna sin arbetsplats.

Även om det finns skärmdumpar av sexchattar och filmer på männen, är det svårt för polisen att kunna använda materialet som bevis till en förundersökning.

– Någon som har haft kontakt med en vuxen som utger sig för att vara barn, det är ingen brottslig handling. Det räcker inte för att öppna en förundersökning. Men det har generellt förekommit fall där en sådan här konfrontation har kunnat leda till en förundersökning, säger Thomas Johansson, pressansvarig hos polisen i Blekinge.

Hör honom berätta mer i klippet ovan

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.