Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Blekinge. Foto: SVT

Sjukhuschefen efter hektiska dygnen: ”Övertygad om att jag vill vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuschef Lars Almroth har slutat med omedelbar verkan, enligt regionrådet Alexander Wendt (M).

Inte alls, enligt sjukhuschefen själv.

Samtidigt får den sparkade chefen nu stöd från fackförbund, oppositionspartier – och en stor del av personalen.

Anledningen till den omedelbara uppsägningen sades från Alliansens sida vara att de hade olika syn på hur framtidens sjukvård ska bedrivas. Något som kom som en överraskning för Lars Almroth. Men även för många andra. Fem fackförbund och samtliga oppositionspartier har öppet kritiserat avstängningen.

– Det är fantastiskt att känna det stödet, det är det verkligen. Jag känner mig ödmjuk, nästan rörd, och det gör mig ännu mer övertygad om att jag verkligen vill vara kvar, säger Lars Almroth.

Förtroendet skadat

Formellt avgörs uppsägningen på regionstyrelsens sammanträde den 5 juni. Skulle en majoritet rösta mot avstängningen får Almroth jobba kvar, vilket det ser ut som i dagsläget. I ett pressmeddelande meddelade Region Blekinge och det politiska styret att han lämnade sitt uppdrag omgående, något som också ifrågasatts.

– Jag är ju inte på jobbet nu. Jag gick hem första dagen, men jag är ju fortfarande tillgänglig för stöd och frågor bland annat, säger Lars Almroth.

Om en majoritet i regionstyrelsen röstar för dig, kommer du då fortsätta jobba kvar trots den politiska ledningens misstroende?

– Det är en ömsesidig sak att etablera förtroende. Jag känner att jag har väldigt starkt stöd av verksamheten, och får jag det också av politikerna så fortsätter jag.

Hur ska du själv få förtroende för den politiska ledningen efter det här?

– Det är för tidigt att säga. Det är en ömsesidig sak, och jag vet inte allt som händer i det politiska skiktet. Men jag känner inte att det vore rätt att självmant dra mig tillbaka med tanke på stödet jag har fått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.