Besked i dag: Sjukhuschefen tvingas bort

Publicerad

Hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth tvingas lämna sin tjänst, enligt flera uppgifter till SVT Nyheter Blekinge. Förslaget väntas lämnas från de styrande Allianspartierna under måndagsförmiddagen.
– Jag hade gärna fortsatt, säger Lars Almroth till SVT Nyheter Blekinge.

Lars Almroth tillträdde tjänsten som sjukhuschef i Blekinge i början av 2016. Men nu tvingas han lämna sin tjänst, enligt flera källor till SVT Nyheter Blekinge.

– Jag känner att jag har mycket kvar att ge och hade gärna fortsatt. Men just nu fokuserar jag på att informera mina medarbetare och min närmaste personal, och återkommer med en utförligare kommentar senare under dagen, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Presenteras under förmiddagen

Alliansen kommer presentera förslaget i ett pressmeddelande under måndagsförmiddagen.

– Jag kan bekräfta att vi har fått den informationen och vi har mottagit den med viss förvåning. Vi kommer naturligtvis att ställa frågor på vilka grunder det här beslutet ska tas, säger Markus Alexandersson (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Detaljerna kring varför Almroth tvingas bort är oklara, men den senaste tiden har röster kring dålig arbetsmiljö och kraftig personalbrist höjts från anställda på Blekingesjukhuset. Så sent som för ett par veckor sedan gick ett 30-tal anställda från hela sjukhuset ut i en öppen protest.

Regionrådet vill inte kommentera

Enligt uppgift till SVT handlar Alliansens ställningstagande om att den politiska ledningen och sjukvårdsdirektören har ”olika syn på hur framtidens sjukvård ska bedrivas”. Detta bekräftar regionrådet senare på eftermiddagen till SVT.

– Vi står inför en stor omställning och vi har kommit fram till att Lars Almroth inte ska leda oss igenom det förändringarbetet, säger Alexander Wendt (M), regionråd.

Formellt är det regionstyrelsen som den 5 juni ska besluta i frågan.

Hör en längre intervju med Alexander Wendt i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet