Björn T Nurhadi, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Blekinge. Foto: SVT

SD om chefsbeskedet: ”Alliansen ljuger om orsaken”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare Björn T Nurhadi vägrar acceptera Alliansens krav på sjukhuschefens avgång.

– Almroth tvingas nu bära skulden för ett styre som försöker driva sjukvårdspolitik i korridorer och i sociala medier.

Att den styrande minoriteten i regionen nu vill få bort Lars Almroth kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja på måndagsmorgonen. Från den politiska oppositionen möttes beskedet med förvåning.

– Att påstå att det finns ”olika syn” på hur sjukvården ska bedrivas är en ren lögn. Lars Almroth har varit lojal och utfört de beslut som politikerna beslutat om, men har har också varit rak och tydlig med konsekvenserna. Att förlora honom skulle innebära ett enormt kompetenstapp, säger Björn T Nurhadi.

Sjukhuschefen sparkad

”Felaktig information”

SD-ledaren menar att Alliansens förslag att sparka sjukhuschefen grundar sig i svårigheten att driva egen politik i minoritet.

– Det har gjorts osakliga utspel i sociala medier, man har lämnat felaktig information till journalister och det görs försök att driva fram ärenden genom korridorsnack. Moderatledningen har ju bland annat hittat på att det skulle skjutas till 105 miljoner kronor till nämnden. Det blir ju omöjligt för tjänstemän att verka seriöst i en sådan organisation, säger Björn T Nurhadi.

”Kunnig och kompetent”

Den 5 juni ska regionstyrelsen besluta i ärendet. Och i dagsläget finns ingen tydlig majoritet för att avsätta Almroth.

– Sverigedemokraterna kommer inte att acceptera det. Almroth är kunnig och kompetent och har i sak inte gjort något fel.

Även Socialdemokraterna är oförstående till förslaget:

– Det vi nu ser är ett politiskt haveri för hela det politiska ledarskapet i det moderatledda minoritetsstyret, och en stor oförmåga att se till både sjukvårdens och regionens bästa. Det är en bisarr situation, säger regionrådet Christina Mattisson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet