Region Blekinges intranät fylls med kommentarer och frågor kring uppsägningen av Lars Almroth. Foto: SVT Design

Starkt internt stöd för sparkade chefen

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att sjukhuschefen Lars Almroth sparkas kom som en chock både för många anställda och för fackförbunden. Många visar nu sitt stöd för chefen och samtidigt ifrågasätter Vårdförbundet starkt uppsägningen.

Region Blekinges intranät fylls nu av frågor och kommentarer efter beskedet om att allianspartierna vill att sjukvårdsdirektören Lars Almroth ska lämna sin tjänst omedelbart.

”Mycket tråkigt för Blekinge, som förlorar en riktigt bra ledare och chef. Det är bara att gratulera den arbetsgivare som kommer att locka Lars till sig.”, skriver en anställd.

Sjukhuschefen sparkad

Flera undrar också över anledningen till uppsägningen.

”Man blir ju extremt intresserad av vad detta handlar om, kan vi agera på ngt sätt för att få honom att stanna??”

Facket kritiskt

Vårdförbundet i Blekinge menar att de flesta anställda vill ha kvar Lars Almroth som sjukvårdsdirektör.

– Vi har under många år jobbat för en omställning av hälso-och sjukvården och det är först i år som Lars Almroth har kunnat sätta igång med det. Man blir lite frustrerad att vi nu hamnar i ett läge där arbetet som låg i startgroparna stannar av, säger Gunilla Månsson, ordförande Vårdförbundet i Blekinge.

Orolig över tystnadskultur

Gunilla Månsson är också orolig över att anledningen till uppsägningen uppges vara att de styrande politikerna och sjukvårdsdirektören har olika syn på hur framtidens sjukvård ska drivas.

– Vi delar synen med Lars Almroth om hur sjukvården ska drivas och om politiken som styr nu känner att de har en annan syn blir vi bekymrade, säger Gunilla Månsson.

Fem fackförbund går samman

Nu har Vårdförbundet tillsammans med fackförbunden Blekinge Läkarförening, Vision, Saco och Lärarförbundet lämnat in en skrivelse till region Blekinge.

– Vi har skrivit till gruppledarna att vi vill ha en god dialog och kommunikatiojn och det vi upplever nu är istället att en tystnadskultur väcks. Om politiken säger att Lars Almroth får gå för att man har olika åsikter blir vi fundersamma om det är så att man får gå från sin anställning om man har en annan åsikt, säger Gunilla Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet