Emma Stjernlöf (M) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Blekinge. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

S kräver extra krismöte efter chefsturbulensen

Uppdaterad
Publicerad

Den socialdemokratiska oppositionen i Region Blekinge kräver nu ett extrainsatt nämndsmöte efter turerna med den sparkade chefen Lars Almroth. Det tidigare planerade mötet ställdes in av regionrådet Emma Stjernlöf.

Sammanträdet i hälso- och sjukvårdsnämnden var planerat till den 23 maj – men ställdes i går hastigt in av nämndens ordförande Emma Stjernlöf (M).

– Det är för att jag inte har fått några handlingar och då kan jag omöjligt hålla ett nämndssammanträde, säger Emma Stjernlöf på tisdagskvällen.

Sjukhuschefen sparkad

Hade det något med uppsägningen av Lars Almroth att göra?

– Nej. Hade vi haft handlingarna hade vi haft ett möte, säger hon.

S kräver extra krismöte

Men att mötet har ställts in accepteras inte av Socialdemokraterna, som efter styrets förslag att avskeda sjukhuschefen Lars Almroth, tvärtom menar att mötet måste hållas.

– Det finns många frågor som det politiska minoritetsstyret måste svara på och vi kräver att ordförande Emma Stjernlöf (M) tänker om och genomför sammanträdet på torsdag. Alliansen måste kunna svara på frågorna och motivera sitt beslut. Vi nöjer oss inte med den mycket knapphändiga information som hittills getts, säger Markus Alexandersson (S) och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Socialdemokraterna hänvisar till att kommunallagen ger rätt till en sådan begäran. 

– Om ordförande står fast vid sitt beslut kommer vi att använda den möjlighet som Kommunallagen ger, att om minst en tredjedel av nämndens ledamöter så kräver, se till att ordföranden kallar nämnden till ett sammanträde. Det bör dessutom ske snarast.

Markus Alexandersson (S) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Foto: Privat/Serny Pernebjer

Extra möte ska hållas

Emma Stjernlöf säger till SVT Nyheter Blekinge på tisdagskvällen att mötet inte kommer att hållas på torsdag. Däremot kommer ett extrainsatt nämndsmöte att hållas förutsatt att Socialdemokraterna skickar in handlingar om vad mötet ska handla om.

– Jag måste veta vad de vill att mötet handlar om. Jag varken får eller kan kalla till ett möte som handlar om uppsägningen av Lars Almroth men vi kan till exempel ha en informationspunkt om hur hälso- och sjukvården ska arbeta framöver, säger hon.

När kan detta möte hållas?

– Det beror på när Socialdemokraterna kommer in med den eventuella handlingen. Men att det ska ske skyndsamt lovar jag.

Det är många som nu stöttar Almroth efter beskedet om att han sparkas, hur ser du på det?

– Jag varken kan eller ska kommentera det. Det sköts av Alexander Wendt, säger Emma Stjernlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhuschefen sparkad

Mer i ämnet